- Reklama -

Jedan od njih je Zlatomir Cvetković, mehaničar i metalobrusač, inače naš povratnik iz Austrije. On je napravio servisni centar u Mustapiću između Požarevca i Kučeva, kakav je nekad imao IMT u Dobanovcima.

Njegova zamisao je bila da ovde može da se uradi bilo kakav remont bilo kog IMT-a ili “Rakovice”, no ovde su danas mašine i drugih proizvođača.

Razlog zbog kog razgovaramo s njim je – korpa kvačila!

Korpe kvačila sve češće stradaju

Cvetković ima objašnjenje zašto se ovo dešava. Ne radi se (samo) o dotrajalosti traktora, nego naši zemljoradnici žele da idu u korak s onim što se dešava i kupuju sa zapada sve veće i veće polovne priključne mašine koje mogu da nakače na traktor i koje rade izvesno vreme. Tada počinju kvarovi.

– Nekada su naši proizvođači priključnih oruđa proizvodili te mašinerije baš za naše traktore. Danas naših proizvođača više nema, nego sve to dolazi iz uvoza. E sad, onaj što je napravio tu frezu, tarup, tanjiraču, to nije urađeno za naše, nego za neke malo veće traktore koji bez problema mogu da rade s time – objašnjava Zlatomir Cvetković za Bolju zemlju.

Prema njegovim rečima, naš narod nema novca da kupi traktor novijeg tipa, veće kubikaže, pa zato vozi stare traktore, ali zato može da priušti recimo malčer i onda nastaje problem, a kako se on rešava pogledajte u video snimku.