- Reklama -

Međunarodni “dan seoskih žena” ustanovljen je od strane Generalne skupštine UN. Od 2008. godine ovaj međunarodni dan se obeležava, širom sveta, svakog 15. oktobra. Na taj način se prepoznaje ” kritička uloga i doprinos žena u seoskim područjima, u unapređenju poljoprivrednog i ruralnog razvoja, poboljšanju bezbednosti hrane i iskorenjivanju ruralnog siromaštva.”

U svetu postoje ekonomski samostalne žene koje rade i žive na selu, ipak mali je broj onih žena koje u svom vlasništvu imaju kuću i/ili zemlju. Čak 43 odsto radne snage u poljoprivredi čine žene, koje nažalost nemaju ni dana radnog staža. Seoske žene treba, pre svega, motivisati da se što više uključe u društveni život i na taj način poboljšaju svoj ekonomski položaj.

Na konferenciji za novinare, 14. oktobra, u sedištu GrO SNP u Leskovcu govorilo se upravo o načinima na kojima položaj žena na selu može da se poboljša. Pre svega, ženama je neophodna podrška u osnivanju zadruga, ili nekih drugih vrsta udruženja koja bi se bavila proizvodnjom svojstvenoj ženama.  Na primer, specifični lokalni prehrambeni proizvodi, ugostiteljstvo, turizam itd. Država bi trebala da povoljnijim merama i subvencijama stvori uslove za to da obrazovane žene ne idu iz sela. Zatim, jačanje jačanje infrastrukture i povezanosti sela sa gradom, kao i poboljšanje zdravstvenih uslova.