Selo Tresnjica
Selo Trešnjica na obroncima Kopaonika Foto: Beta.rs
- Reklama -

Na obroncima planine Kopaonik, u selu Trešnjica, nedaleko od Kuršumlije, desetak stanovnika živi potpuno odsečeno od moderne civilizacije. Samo jedan meštanin ima kontakt sa gradom i mobilni telefon, koji nažalost ne može da koristi jer u selu nema signala.

U selu Trešnjica meštani žive u kućama od blata u kojima nema kupatila, a kroz selo prolazi samo zemljani put. Kako je i sam teren nepristupačan za prilaz, u Trešnjicu nikada nije stiglo nijedno vozilo, pa su glavno prevozno sredstvo sanke i krave ili bikovi, koje koriste za prevoz drva i kada se neko razboli, ali srećom to ovde nije tako često, kako kažu i sami meštani.

Ovde se stanovnici hrane hranom koju isključivo sami proizvode. Neki od stanovnika imaju poljoprivredne penzije, a neku zaradu mogu da ostvare prodajom pečuraka i šumskih plodova u obližnjoj Lukovskoj banji. Najčešći gosti su im vukovi, koji im čak dolaze i do kućnog praga.

Pojedini stanovnici sela, u gradu nisi bili više od 20 godina, a meštanin Milivoje Tomić (48) za svoje komšije i rođake odlazi povremeno do Lukovske banje kako bi ih snabdeo namirnicama koje ne mogu sami da proizvedu kao što su brašno, so, lekovi i šećer, i kako bi za njih prodao u banji šumske plodove i pečurke, koje tokom leta sakupljaju u okolnim šumama.

Stanovnici Trešnjice više nažalost nemaju nadu da će ih iko ikad obići, već da će ostati da žive u svom selu kao u srednjem veku, jer kako kažu ovde ni sanitetska kola nikad nisu prošla!

Izvor: Beta