Krompirova zlatica suzbijanje
- Reklama -

Krompirova zlatica ili Leptinotarsa decemlineata lat. jedan je od najpoznatijih insekata. Međutim, ova štetočina nije uvek bila na lošem glasu.

Tačnije u XVII veki zbog pruga koje ima na krilima, bila je čest motiv slikanja tadašnjih slikara, tako da neki podaci kažu da se u Holandiji par ovog insekta prodavao za 10 tadašnjih dolara što je bilo veoma skupo.

Kasnije, inteziviranjem proizvodnje krompira zlatica se širi po svetu i u Srbiji se pojavila tek 1936. godine, dolaskom iz Slovenije. Veoma brzo se odomaćila i danas je štetočina broj 1 (jedan) kada je krompir u pitanju.

Ono što je izdvaja od mnogih drugih insekata jeste i to, da veoma lako stvara otpornost na primenjene insekticide, ima izuzetno dobru genetiku, koja joj omogućava da već sledeća generacija biva otporna.

Zbog toga je njeno suzbijanje kompleksno i otežano i postala je praksa da se koristi minimum dva različita preparata sa različitim mehanizmima delovanja kako bi se postigao efekat.

Odrasle jedinke se ne suzbijaju jer doleću nove i jedina šteta od odraslih jedinki je što polažu jaja iz kojih se pile larvice koje su najveći problem.

Krompirova zlatica suzbijanje
Pročitajte i: Plemenjača krompira: ovo treba da znate kada je plemenjača u pitanju! Pročitajte!

Krompir podnosi do 25% šteta koje nastaju od larvi zlatice

Imago (odrasla jedinka) ima dopunsku ishranu kako bi seksualno sazreli, kada kopuliraju i polažu jaja pa je ciklus: dopunska ishrana – seksualno sazrevanje – kopuacija (parenje) – polaganje jaja – pilenje larvi.

Jaja se polažu na naličju lista i pilenje larvi je momenat kada treba početi sa tretmanima.

Na tržištu ima veliki broj preparata koji se mogu koristiti za suzbijanje zlatice. Odličan efekat se postiže insekticidima Confidor i Calypso.

G. V.