- Reklama -
Da li planirate da posadite nekih 200 sadnica bagrema na Vašoj njivi, ali ne znate kako? Interesuje li Vas možda savet nekog  ko ima ogromno iskustvo u proizvodnji i sađenju sadnica brzorastućeg drveta – bagrema?

Odgovore na ova pitanja i savet plus možete da dobijete od porodice Arsić iz Bačine kod Varvarina, koji se profesionalno bave proizvodnjom sadnica bagrema.

Proizvođač bagrema Milan Arsić je za, gledaoce emisije Bolja zemlja, istakao sledeće bitne stavke kada je u pitanju proizvodnja sadnica bagrema:

1. sadnice bagrema se proizvode iz semena!

2. plod bagrema (u obliku spljoštene mahune tamnosmeđe boje) se tuca, veje a potom se seme bagrema razmekšava u vreloj vodi – tačno koliko je potrebno. Razlog je tvrdoća semena bagrema koje ne može da nikne samo od sebe.

3. Nakon toga, seme bagrema se ostavlja na naklijavanje, dva do tri dana.

4. Nakon par dana, kada klica izađe, seme je spremno za setvu!

SAĐENJE BAGREMA I BAGREMAR

Kada je reč o sadnji bagrema moramo napomenuti da je bagrem invazivna vrsta – pre ili kasnije će nići i bez sadnje.

Prednost sadnje bagrema je taj što sadite po hektaru veću gustinu nego kada je divlji bagremar u pitanju. Takođe, sav bagrem Vam dođe u isto vreme za seču – mnogo je lakše za manipulaciju.

Bagrem uspeva na gotovo svim terenima i na svim tipovima zemljišta!

U video prilogu (iznad teksta) poslušajte šta je još rekao proizvođač bagrema Milan Arsić za gledaoce emisije Bolja zemlja! Da li bagrem donosi Milanu i njegovoj porodici zaradu i kakvu?