- Reklama -

U svetu se najviše voćnog vina proizvede u Francuskoj, a proizvođači i istaknuti potrošači voćnih vina sa dugom tradicijom su Nemci, Englezi, Austrijanci i Švajcarci. U Normandiji i Britanji se, na primer, popije preko 400l voćnog vina po glavi stanovnika godišnje, dok se vina od grožđa potroše svega oko 30 litara. U našoj zemlji ne postoji duža tradicija niti veće interesovanje za spravljanje ove vrste vina.
Vino od višanja se dobija od plodova oblačinske višnje. Voćno vino od višnje je rubincrvene boje jakog inteziteta i živosti. Intezivnost i trajnost mirisa voća dugo su postojani i kompleksni. Dubina i miris je izražena, rotacijom vina u čaši miris višnje postaje još naglašeniji. Kombinacija tanina, svežine i šećera izvrsno je izbalansirana i vrlo harmonična. Finih zaobljenih rubova čini delikatno i nežno vino. Ukus je topao i mekan, a dugotrajan i baršunast osećaj koji nam ostaje na nepcu nikoga neće ostaviti ravnodušnim.
Poslužuje se ohlađeno pri temperaturi od 15 do 16 °C.
Dobro je napomenuti da vino ima visok sadržaj vitamina i minerala, i da je vredan dijetetski proizvod.

VINO OD VIŠANjA S MEDOM

Potrebno: 7 decilitara vode; 700 grama meda; 2 litra soka od višanja; malo cimeta i karamfilića.
Priprema: Vodu i med zagrejati da se med istopi. U prohlađenu vodu dodati cimet, karamfilića i sok od višanja. Ako je sok gust i previše sladak, može se po želji razblažiti.