zelena salata u plasteniku
zelena salata u plasteniku
- Reklama -

Hladna zima naterala je mnoge proizvođače da greju svoje plastenike kako bi na vreme priremili dobar rasad za sadnju, jer sezona ubrzano kreće, pa je pitanje dana kada će se pijace ušareniti od svog mogućeg sezonskog povrća na tezgama. Da bi imali dobro povrće, osnova je i dobar rasad.

Kada se kaže „dobar rasad“ tu se prvenstveno misli na dobro ukorenjen rasad, gde mlade biljčice imaju veliki broj dobro razvijenih, korenovih žila koje su osnova da se po presađivanju lepo prime i ukorene.

Kada se rasad dovoljno razvije, a vremenske prilike to dozvole, rasađuje se na stalno mesto na otvorenom ili zaštićenom prostoru. E sada, ukoliko se rasad rasađuje na otvoreni prostor gde vladaju sasvim drugi prirodni uslovi potrebno je izvršiti tzv. kaljenje rasada – biljaka tj. izvršiti njihovu pripremu za što bolje primanje i ukorenjavanje. Dakle, u toplim lejama tokom zime, veštački su stvoreni uslovi da biljčice budu ušuškane, da im bude toplo i da imaju dovoljno vlage, kako bi krenule i ukorenile se. Kada se rasade napolju, čekaju ih: kiša, vetar, velika kolebanja između jutarnjih, dnevnih i noćnih temperatura ,a ne retko se može desiti i mraz ili bar temperature oko 0 °C. Zbog tog je potrebno da rasad još dok je u toplim lejama postepeno privikavamo na promene temperature, i na sva ona kolebanja i ostale „ surove „ uslove koje čekaju rasad kada se presadi napolje tj. na otvoreno. Ovaj period privikavanja naziva se ’’ kaljenje rasada’’. A kaljenje nije ništa drugo, nego intenzivno provetravanje toplih leja.

Kaljenje rasada počinje 15 dana pre termina rasađivanja na otvorenim površinama i izvodi se ovako:

  • prvih 7 dana skidaju se prozori i leje ostaju otvorene preko celog dana, otvaraju se vrata i pravi „ promaja „ a noću se leje ponovo pokrivaju i zatvraju se prozori, naročito ukoliko se najavljuju mrazevi
  • poslednih 7-8 dana leje ostaju otvorene i danju i noću

Nakon ovakve pripreme tj. kaljenja rasad je spreman za presađivanje.

Pre samog rasađivanja biljaka na stalno mesto, treba zemljište dobro pripremiti. To podrazumeva da se zemljište prethodno duboko zaore, pođubri, a kasnije dobro usitni i da je bez korova. Optimalna temperatura zemljišta bi trebalo da bude od 10 °C, pa na više i zemljište bi trebalo da bude suvo, pa je najbolje vreme da se rasađivanje obavlja pred kišu. Nakon rasađivanja ukoliko ne bude kiše, potrebno je obilno rasađene biljke zaliti.

I za kraj , evo jednog vrlo praktičnog načina za proveru, ukoliko nemate termometar za merenje temperature zemljišta. Iskusni kažu, da je zemljište dovoljno zagrejano i da je spremno za sadnju rasada onda, kada možete na njemu da sedite, a da vam ne bude hladno.

 

Dipl. inž. polj. Goran Veljković

Prethodni tekstUvedeno elektronsko poresko uverenje – dva miliona evra uštede za građane i privredu
Sledeći tekstSezonski radnici – na koji način da ih prijavite ili odjavite