Naslovna Blog Kako odabrati motokultivator u skladu sa vašim potrebama?

Kako odabrati motokultivator u skladu sa vašim potrebama?

551
0
Rad na polju
Pexel

Poslovi na njivi nisu nimalo laki, kako profesionalncima koji obrađuju ogromne površine, tako ni onima koji zemlju obrađuju za sopstvene potrebe. Ipak, u prethodnim decenijama bilo je još izazovnije obavljati sve zadatke na polju, dok je danas to nešto jednostavnije. 

Brojne poljoprivredni uređaji postali su deo kolekcije svih poljoprivrednika, a među njima je motokultivator, mašina koja olakšava važan proces obrade zemlje. 

Ukoliko se nalazite pred odlukom o kupovini motokultivatora, pročitajte naš tekst i informišite se kako da odaberete idealnu mašinu u skladu sa sopstvenim potrebama!

Kome je potreban motokultivator i čemu je on namenjen?

Početkom 18. veka nastala je preteča današnjeg motokultivatora, za čiji pogon su bili zaslužni konji. Dva veka kasnije proizvedena je znatno naprednija mašina, da bismo danas na tržištu imali savremene uređaje koji imaju široku primenu u poljoprivredi

Prednosti koje nam donosi 21. vek dolaze i u vidu kupovine, te danas kupovina motokultivatora je moguća online putem. Ipak, to nije jedina prednost koju moderno doba donosi. Jednostavno rukovanje, multifunkionalnost i mogućnost obrade velikih površina uz manje uloženog napora, samo su neki od razloga što se mnogi odlučuju da u svoju kolekciju uvrste motokultivatore. 

Dolazimo i do ključnog pitanja koje posebno zanima sve koji se tek upuštaju u poljoprivredu:

Čemu je namenjen motokultivator?

Motokultivator, ili kako se još naziva kultivator, zadužen je za dodatno obrađivanje zemlje koja je već uzorana, a takođe se koristi i za hranjenje tla. Konkretno, ova mašina usitnjava velike komade zemlje, zahvaljujući brzom okretanju radnih delova. 

Međutim, nije svaki motokultivator isti, te prilikom odabira treba razmišljati o njegovim specifikacijama. 

Važne specifikacije koje treba uzeti u obzir

Na tržištu možete pronaći manje električne modele, kao i motokultivatore sa unutrašnjim sagorevanjem koji rade na dizel i benzin. Ovi modeli mogu biti dvotaktni i četvorotaktni. 

Pomenućemo još jednu podelu na mali, srednji i veliki tip. Mali kultivator dolazi sa radnom površinom od 30 do 40 cm, srednji sa širinom od 90 do 100 cm i veliki model, preko 90 cm širine. 

Mali motokultivator obično se koristi za obradu polja oko malih stabala i cveća i u ovoj grupi su uglavnom dvotaktni ili električni modeli. Srednji kultivatori se najčešće koriste u poljoprivredi i imaju nešto više snage od malih. Na velike kultivatore mogu se pričvrstiti dodaci koji vam olakšavaju određene poslove.

Zalazak sunca na polju
Pixaby

Ukoliko se profesionalno bavite poljoprivredom, veliki modeli su najpogodniji za vas, budući da su dodaci veoma praktični i koristiće vam prilikom obavljanja najraznovrsnijih zadataka. 

Osim o veličini i snazi mašine, trebalo bi da razmišljate o načinu rukovanja, kao i praktičnosti montiranja priključaka. Pojedini modeli dolaze sa priključcima u paketu, što predstavlja izuzetno isplativu investiciju za sve poljoprivrednike.

Ovde ćemo pomenuti još jednu korisnu informaciju za sve one kojima je potrebna oprema za obradu zemlje u plastenicima i staklenicima. Tada treba da se odlučite za modele koji su pogodni za zatvoren prostor i ne proizvode izduvne gasove. Naravno, preporuka je i da u ovom slučaju nosite zaštitnu opremu. 

Prilikom kupovine motokultivatora, trebalo bi da razmišljate i o brendovima sa čijim potpisom dolaze mašine koje birate. Pouzdani brendovi su svojevrsna garancija za kvalitet i dugotrajnost, što su veoma važne stavke za sve poljoprivrednike. 

Naravno, bitno je da mašina koju odaberete bude sjajnog odnosa cene i kvaliteta, te je to još jedna stavka o kojoj treba dobro promisliti. 

Uloga cene prilikom odabira motokultivatora

Cena igra značajnu ulogu za kupovinu gotovo svih poljoprivrednih alata, te je poljoprivrednicima, bilo da obrađuju velike ili manje površine, važan odnos cene i kvaliteta.  

Zato prilikom kupovine ovih uređaja uvek dobro istražite sve postojeće opcije. Najpogodnije je da za svoj asortiman alata odaberete one uređaje koji poseduju sve funkcionalnosti koje će vam biti od koristi prilikom obavljanja poslova. Primera radi, ukoliko obrađujete manje površine, nema potreba da kupujete preterano snažne i moćne motokultivatore. 

Fokus u ovom slučaju treba da bude na praktičnosti i ergonomiji mašine. Pre samog upuštanja u kupovinu, zabeležite koje funkcionalosti su vam od značaja, da li je u pitanju pogon, radna površina, dubina ili druge tehničke karakteristike. Na ovaj način nećete pokleknuti i izvršiti takozvanu kompulsivnu kupovinu. 

Ne zaboravite na dodatke koje posebno kupujete

Kada pominjemo cenu, ne smemo da izostavimo dodatne troškove. Kako bi vam kultivator od velike koristi, možete kupiti dodatke kao što je plug za krompir, podešavajući plug, razgrtač i slično.

Zato prilikom kupovine obratite pažnju da li odabrana mašina dolazi sa dodacima ili bez i koliko će vas koštati njihova kupovina. 

Poslovi na polju veoma su izazovni, a kupovina poljoprivrednih mašina za svakog profesionalca i hobistu predstavlja veoma važan korak. Od izuzetnog značaja je odabrati isplativu mašinu u skladu sa sopstvenim potrebama, koja će biti vaš najbolji saveznik prilikom zahtevnih zadataka obrade zemljišta

Nadamo se da je naš tekst poslužio svim hobistima, početnicima, ali i onima koji se dugo bave ovim poslom i naišli su na nedoumicu prilikom kupovine novih mašina. 

Prethodni tekstFutur – budućnost suzbijanja korova u usevu pšenice
Sledeći tekstKatastrofa za malinare: Ovome se niko nije nadao