Foto: Pixabay
- Reklama -

Prirodna rakija je proizvod dobijen destilacijom, pečenjem, prevrele komine ili kljuka od voća ili grožđa, odnosno destilacijom prevrelih plodova i sokova od voća ili grožđa.

Specijalna prirodna rakija je proizvod dobijen od prirodne rakije ili prirodnih destilata, vinskih destilata i destilata voćnih plodova koji su aromatizovani i oplemenjeni dodacima biljnog porekla kao što su razni plodovi i njihovi delovi, aromatično i lekovito bilje i njihova eterična ulja, macerati i ekstrakti dobijeni na bazi prirodnih destilata. Specijalna prirodna rakija može se proizvoditi i destilacijom šumskih plodova.

LOŠ VAM JE KLJUK JABUKE! Ne očajavajte, evo kako da umesto loše rakije napravite dobro sirće!

Jedna od takvih specijalnih prirodnih rakija je klekovača!

Klekovača nije rakija koja se proizvodi samo iz plodova kleke-smreke, zbog toga što bi ona bila tako jakog mirisa, da se ne bi mogla piti. Zbog toga se kleka koristi kao začin prirodnim rakijama.

Pod nazivom klekovača smatra se destilat prevrele komine voća kome su dodati plodovi kleke, a koji sadrži najmanje 30 vol% alkohola. Ovu rakiju treba konzumirati veoma pažljivo u malim količina, u suprotnom može izazvati znatne zdravstvene probleme.

ŽUTO ZLATO! Ovako se pravi vrhunska rakija od dunje!

Pravljenje klekovače

U “meku” rakiju šljivovicu (25% vol) se potapaju sveži plodovi bobica kleke u količini od 1% i ostave par dana. Za to vreme iz plodova kleke prelaze aromatična i lekovita jedinjenja u šljivovicu.

Destilacija se vrši zajedno sa plodovima kleke. Odvajaju se “prvenac” i “patoka” (III frakcija), a dobijena srednja frakcija (“srce”) je sa dominantnim mirisom kleke.

Destilat obično odležava u hrastovim buradima 3-6 meseci, što vodi dobijanju harmoničnog proizvoda dobrog kvaliteta.