Kako napraviti JEFTIN objekat za 200 grla ovaca?

0
drvena štala
Pantić je želeo što prirodniji objekat za svoje ovce, a ekonomski isplativ, foto Bolja zemlja
- Reklama -

Nenad Pantić iz Brzana, opština Batočina gaji 200 grla Il de frans ovaca. Počeo je sa nekoliko, a danas je njegova farma jedan od najboljih u Šumadiji. Od 2012. godine odlučio se za jednu rasu, uvezao ovnove i odlučio da uloži u priplod, odnosno genetiku kako bi dobio vrhunska grla.

„Dosta ulažemo u kvalitetna priplodna grla, odnosno ovnove iz uvoza. Prvi zvaničan uvoz bio je 2014. godine i nastavili smo da kupujemo dalje. Cena ovna bila je 700 evra, iako je ‘jaka’ za naše tržište, isplati se, jer je potreban kvalitet i na ‘oko’ i kroz prirast. Tog prvog ovna smo odlučili da zadržimo, pri kraju je veka, ali nećemo ga prodati, ostaće na imanju kao neka maskota“, kaže Pantić u emisiji Bolja zemlja.

Ove ovce hrane se senažom, silažom, senom, pa i kukuruzovinom. Pantići rade na tome da ishrana ovaca bude raznovrsna, pa pored nabrojanog koriste i čičoku. Nij istina da je Il de frans probirljiva kad je u pitanju ishrana, pa i kukuruzovinu jede kad se malo posoli, tvrdi stočar iz Brzana.

„Pošto je kukuruzovina oštra, kad se malo posoli i ovlaži vodom ona jede. Ne obožava, ali jede. Planiramo u budućnosti da napravimo obrok koji će biti po volji ovaca, ubacićemo miks prikolicu koja će sadržati raznovsnu hranu za Il de frans stado“.

Međutim, ishrana Pantićevih grla, podrazumeva i ispašu. Imaju oko sedam hektara zagrađene ispaše i još imaju dodatnu ispašu sa čuvanjem po obližnjim livadama. Kada nisu na ispaši, ovce su smeštene u drvenom objektu, sa centralnim hodnikom u kom je predviđeno da može da prođe miks prikolica. Drvene daske objekta su prirodni izolatori i omogućavaju prostoru da diše i smanje količina amonijaka u vazduhu. U otvorima dasaka nalazi se poliuretan, koji treba da utegne daske, koje se šire kao i ceo objekat.

„Razmišljao sam o tome da napravim idealan ambijent za ovcu, sa kojim mi možemo finansijski da se izborimo. Sve je od drveta, donji deo smo osigurali od prodora vode, kompletna građa je od crnog bora, koji je pun smole, zaštitili smo više puta kako ne bi došlo do prodora vode i trulenja. Betonaža je uređena samo u hranidbenom hodniku. Onde gde su ovce je zemlje koja upija mokraću, pa su ovce na suvom i nemaju probleme sa papcima“, kaže Pantić.

Više o uzgoju Il de fransa i objektu stočara iz Brzana, saznajte putem ovog linka.

Bolja zemlja