- Reklama -

U toku su pripreme za jesenju setvu zimskih – ozimih biljnih kultura. Osim dobre pripreme zemljišta od izuzetne važnosti je odabir odgovarajućeg semena, jer savremene tehnologije u poljoprivredi diktiraju posebne uslove kojih se svi ratari moraju pridržavati.

Nije jednostavno samo posejati i sačekati da seme nikne, a onda sledeće godine očekivati dobar prinos i kvalitetan rod. To se postiže nizom mera koje uključuju dobru predsetvenu pripremu zemljišta i odabir odgovarajućeg semena.

Preduslovi odabira semena

Pre svega, u odabiru semena potrebno je da se vodi računa o klimatskom podneblju i da se u zavisnoti od toga izvrši izbor sorte.

Foto: Pixabay

Sve ozime kulture u kojima je pšenica najvažnija, tokom zimskog perioda potrebno je da prođu period tzv. kaljenja, odnosno da budu izložene negativnim temeparturama koje su neophodne da bi pšenica kasnije cvetala i zametnula plod.

Ukoliko ima snega, izmrzavanja neće biti, jer je pšenica zaštićena.

Odsustvo snežnih padavina svakako nije dobro i pored toga što su negativne temperature potrebne za jarovizaciju, ali generalno govoreći, ukoliko se odaberu sorte za određeno klimatsko podneblje, bojazni od eventualnog izmrzavanja neće biti.

Sertifikovano ili nesertifikovano seme

Svaki ozbiljan i profesionalni proizvođač zna da je setvom sertifikovanog i zaštićenog semena već pola posla obavljeno i tu ne bi trebalo da bude dileme.

Semenske kuće uglavnom i nude semena koja su istretirana nekim od insekticida za zaštitu semena.

Foto: Pixabay

Postoji opcija da to uradite sami, ali vam to značajno ne samo  poskupljuje, već i otežava ceo posao.

Zbog toga je uvek savet da se seje seme od proverene semenske kuće i uz odgovarajuću deklaraciju. Često veliki ratari imaju dobru saradnju pa godinama uzimaju seme od istog dobavljača.

Samo seme koje ima deklaraciju, a koje je sertifikovano i prethodno zaštićeno odgovarajućim insekticidom, može da garantuje odličnu klijavost, energiju klijanja i nicanja. To omogućava dobar start, što je i osnova za dobar prinos i rod.

Autor: dipl. inž. polj. Goran Veljković