Foto: Pixabay
- Reklama -

Voćari se maksimalno trude da obezbede najbolje uslove za čuvanje plodova kako bi tržištu ponudili sveže voće tokom cele godine. Veliki proizvođači svoju robu čuvaju u hladnjačama, dok količine koje se koriste za kućnu upotrebu mogu da se čuvaju u hladnim prostorijama i podrumima.

Za dobre plodove neophodno je više faktora

“Za uspešno čuvanje plodova jabuke, veoma je važno da se one uberu u optimalnom zrenju, da se veoma brzo izvrši predhlađivanje plodova i da se čuvaju u optimalnim uslovima skladištenja. Optimalan momenat berbe i optimalni uslovi skladištenja u velikoj meri zavise od sorte” objašnjava za Bolju zemlju Dejan Đurović sa katedre za voćarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu.

U stariji zasadima dominantno mesto zauzima sorta Ajdared, dok u novim visokointenzivnim zasadima preovlađuju različiti klonovi sorti Zlatni delišes, Crveni delišes, Greni Smit, Gala, Jonagold i drugi.

“Postoje različite vrste skladišta za čuvanje, najjednostavija su ona u kojima je regulisana samo temperatura.  Od sorte koja se čuva, zavisi i temperatura skladišta koja se kreće od 1 do 4 oC  za jabuke, a za kruške od -1 do +1 oC. U ovakvim skladištima najbolje se čuva sorta Ajdared “ kaže Dejan Đurović.

Dobro skladištenje i pola posla gotovo

Nešto kvalitetnija su skladišta u kojima se, osim temperature, reguliše i relativna vlažnost vazduha koja bi tebala da bude preko 85%.

Foto: Pixabay

Vlažnost može da se reguliše uz pomoć rasprskivača koji izbacuju vodenu paru u vazduh, ili se jednostavno pod skladišta redovno poliva vodom koja polako isparava i na taj način podiže relativnu vlažnost vazduha.

Sorte jabuka

 

Prema vremenu dozrevanja jabuke mogu biti letnje, jesenje i zimske. Letnje sorte se mogu čuvati 15 do 20 dana, jesenje do tri meseca. Zimske sorte se mogu najduže čuvati od tri do osam meseci.

U savremenim hladnjačama pored regulisanja temperature i vlažnosti vazduha, reguliše se i sadržaj kiseonika i ugljen dioksida. Nizak sadržaj kiseonika (od 1 do 2%) značajno smanjuje intenzitet disanja plodova i na taj način produžava njihovu trajnost. Kod ovih skladišta važno je voditi računa da sadržaj kiseonika ne padne ispod 1%,  jer će tada doći do anaerobnog disanja plodova i umesto CO2 doći će do stvaranja etil alkohola koji znatno utiče na kvalitet ploda.

“Trajnost plodova se može produžiti i primenom gasa (1-metilciklopropana) koji sprečava reakciju etilena sa plodom i na taj način se značajno usporava propadanje.  Ovakvi plodovi se bez većih problema mogu čuvati i godinu dana “ navodi Đurović.

Redovna kontrola spas za kvalitet voća

Dobru i kvalitetnu voćku moguće je sačuvati i u kućnim uslovima. Tako mali proizvođači i ljudi koje čuvaju voće samo za ličnu upotrebu za to koriste hladne prostorije i podrume.

 “Prostorije u kojima se čuva voće treba da budu hladne, poželjno je često provetravanje. Takođe, treba obezbediti i posudu sa hladnom vodom, da bi se održala svežina voća “ kaže za bolju zemlju Snežana Dragićevič Filipović iz PSSS Čačak.

Kako bi se sprečilo propadanje voća koje se čuva, potrebno je prvenstveno uraditi dobru zaštitu voćnih vrsta tokom vegetacije, dobro selektovati plodove, prilagoditi režim čuvanja. Proizvođači manjih količina često kontrolišu voće i tada plodove koji su truli ili na kojima ima početaka truleži, izbacuju kako bi sprečili širenje procesa.

Sorte koje se najčešće gaje kod nas su Ajdared, Crveni i Zlatni delišes, Jonatan, Greni smit

Načini čuvanja plodova

  • Najjednostavniji u kartonskim kutijama, plodovi se pakuju u nekoliko redova između kojih se stavlja papir
  • Plodovi se pojedinačno mogu umotati u papir i složiti u nekoliko redova
  • Čuvanje plodova u pesku u koji je dodato malo pepela, na dno kutije se sipa ova mešavina, poređaju se plodovi tako da se ne dodiruju, zatim sipati pesak preko, ovako se može napraviti 2-3 reda
  • Plodovi se mogu čuvati u plastičnim vrećama, ali je na njima potrebno napraviti rupice za ventilaciju

“Jedna jabuka na dan, pa doktor nije potreban”

Jabuke su veoma zdravo voće koje sadrži mnogo hranljivih i korisnih materija za ljudski organizam. Osim što su bogate vodom, sadrže i ugljene hidrate, dijetalna vlakna, vitamine C, A, E, B1, B2, B6, kao i beta-karotin. Obiluju i mineralima – kalijumom, kalcijumom, fosforom, magnezijumom i gvožđem.

Foto: Pixabay

Jabuka snabdeva organizam neophodnom energijom, sprečava umor i gubitak koncentracije zahvaljujući fruktozi i glukozi, dok beta-karotin štiti organizam od delovanja štetnih UV zraka. Takođe podstiče i reguliše varenje, stabilizuje crevnu floru, pomaže kod proliva ili zatvora. Pozitivno deluje i na srce i krvne sudove, sprečava sakupljanje štetnih materija u krvi, snižava holesterol, sprečava začepljenje krvnih sudova i smanjuje rizik za pojavu tromboze i ateroskleroze.