- Reklama -

Ova grana privrede se nalazi u mnogim problemima. Zarada od šljive ne samo da je sve lošija, nego je i obrada suve šljive zbog sve većih troškova postala problematična.

Šta nedostaje našoj suvoj šljivi? Ništa. Roba je u hladnjači, osušena, na 17-18% vlage, tako spremljena može da se čuva do 5 godina.

Kada uđete kod Snežane u pogon, tu sve “puca” od mirisa, što je neodoljivo za gurmane. To može da se uporedi s aromom vanile ili cimeta i senzacijama koje oni proizvode u nama.

Naravno, ima raznih kalibara, ali uglavnom to je između 50 i 60; kalibar se računa po broju šljiva u pola kilograma (što je manji kalibar, to je veća krupnoća). Postoji i “druga klasa”, koja se upotrebljava za neke druge stvari.

Cela ova grana se nalazi u finansijskim problemima, a odgovor Snežane Ranković na to je da uradi nove stvari.

Kako je nastala šljiva punjena orasima i prelivena najfinijom belgijskom čokoladom

Suva šljiva je vrlo “izdašna” sirovina i od nje može da nastane na desetine proizvoda. U tehnološkom postupku radi se dehidracija na oko 30% vlage, a onda se dalje radi s tom sirovinom: puni se, premazuje, kuva, dorađuje.

– Već pet godina se bavimo proizvodnjom suvih šljiva i taj posao je samo jednom doneo finansijski efekat, sve ostalo je bilo dosta tanko s ekonomske tačke gledišta. Razmišljali smo o napretku u daljoj proizvodnji i zaključili da se to može ostvariti kroz gotove proizvode.

Ko se jednom upusti u preradu suvih šljiva videće da tu ima dosta toga što može da se iskoristi za različite proizvode.

Prvi proizvod koji je Snežana lansirala je slatko od suvih šljiva, a tokom godina, broj proizvoda se samo umnožavao. Oni danas proizvode 20ak proizvoda među kojima su najtraženiji:

  • Čokoladirana suva šljiva, punjena orasima i premazana finom belgijskom čokoladom
  • Aromatični sočni pekmez od suvih šljiva
  • Rakija od suvih šljiva

Celu priču o ovoj hrabroj, odlučnoj ženi i njenim proizvodima, pogledajte u prilogu: