Foto: Pixabay
- Reklama -

Za uzgoj paradajza na terasi potrebna vam je dobra volja, plastične saksije, zemlja, dobar i kvalitetan rasad i voda. Pre nego što počnete sa sadnjom ovog povrća dobro se raspitajte koje to sorte najbolje uspevaju u ovakvim uslovima, mi vam preporučujemo neke patuljaste sorte, kao što je “čeri paradajz”.

U zavisnosti koliko biljaka planirate da posadite, toliko uzmite velikih saksija. Što su saksije veće i dublje, to je bolje, biljka će imati dovoljno mesta za rast. Obratite pažnju na to da li saksije na dnu imaju izbušene rupe, ukoliko ih nema, obavezno ih napravite. Paradajz će brzo istruliti ukoliko se nalazi u vlažnom tlu, zato je drenaža neophodna.

Foto: Pixabay

Veoma je važno da koristite dobru i kvalitetnu zemlju. Kada biljke posadite potrebno je da uz svaku postavite drveni štapić, za njega treba zavezati grane paradajza. Drveni štapići će dati biljci stabilnost prilikom rasta.

Neophodno je da biljke redovno zalivate, ali pre svakog zalivanja proverite koliko je zemlja suva. Kako bi prihranili biljke, jednom mesečno u svaku saksiju dodajte sveže zemlje ili neko prirodno hranljivo sredstvo.

Najveća prednost ovakovog uzgoja paradajza je u tome što znate da imate potpuno zdravo povrće koje nije tretirano raznim preparatima.