- Reklama -

Da bi ste došli do savršene jagode nema puno filozofiranja. Naime, potrebno je da ispoštujete tačno određene korake.

Prvo i osnovno pravilo kog svi jagodari moraju da se pridržavaju, a kako bi došli do savršene jagode, jeste da JAGODU NON STOP HRANE.

,, Čini mi se da se u novim tehnologijama pridržavamo stare priče – baciću ja što više stajnjaka, baciću ja što više mešanog đubriva, pa ćemo mi to lepo da zatanjiramo. U tome je problem što jagoda ima mali korenov sistem. Kada biljku počnete da hranite, posle dva-tri hranjenja, zatim puštanja vode – te hrane bukvalno nema, to su soli koja voda tera na stranu. Znači, jednostavno biljka ostaje bez hrane.” – istakao je jagodar Zoran Radojčić, za emisiju Bolja zemlja.

Naime, biljka može lako da zavara čoveka!

Radojčić je istakao da ono što ljude zadivi na prvi pogled se na kraju ne pokaže uvek kao ispravno.

Ukoliko se jagoda hrani non stop (što je pozitivno) ona će da zameće, pravi lisnu površinu. Samim tim, jagoda će da pokrije svoje plodove i zaštiti ih od sunčevih ožegotina.

,, Pa i kod mase proizvođača jagoda i propadne zato što su plodovi direktno izloženi suncu.” – rekao je Zoran Radojčić za emisiju Bolja zemlja.

Kako to Zoran Radojčić radi?

Ishrana jagoda se radi po fenofazama.

Prva stvar od koje se kreće je davanje fosfora ( prema Radojčiću nije bitno koju formaciju forfora koristite).

,, Dajemo fosfor negde oko 50 kilograma po hektaru u jednom hranjenju. Znači, mi se držimo nekog pravila da imamo između 80 i 100 kilograma hrane na nedejnom nivou. ” – kazao je Radojčić.

Šta Radojčić koristi za svoje jagode i zašto je kalcijum važan za jagodu pogledajte u videu iznad.