Kako najjeftinije skladisti kukuruz
Najjeftinije skladištenje kukuruza u klipu i u zrnu Foto: shutterstock.com
- Reklama -

Nakon branja ovogodišnjeg roda kukuruza poljoprivrednici su se, zbog niske otkupne cene, našli u nezavidnom položaju – da li da kukuruz prodaju za 13 – 14 dinara ili da ga lageruju.

U momentu kada su silosi u Somboru praktično uveli prinudan otkup kukuruza, jer više nisu primali lager, porodica Firanj je smislila kako da najjeftinije lageruju svoj kukuruz kod njih u dvorištu, i to i u klipu i u zrnu.

Ovu sjajnu, a jeftinu ideju braća, Ivan i Alen Firanj, podelili su sa kolegama poljoprivrednicima, ali gledaocima emisije Bolja zemlja.

 

Skladistenje kukuruza u zrnu
Skladištenje kukuruza u zrnu Foto: screenshot iz emsije Bolja zemlja

Bez stubova, bez čeličnih konstrukcija i bez šipki do skladišta za kukuruz u klipu

Temelji su napravljeni na nekih 70 centimera dubine, i cigle i po širine. Unutra je nasuta zemlja, a od gore armirana ploča debljine 20 – 25 centimetara.

U donjoj zoni postavljena je osmica armatura rebrasta, dok je gore postavljenja šestica armatura.

Zanimljivo je da je u pitanju “gola golcijata” armatura gvožđa, da nema čelične konstrukcije, nema stubova i nema šipki. Očigledno je da ova armatura od gvožđa formira elastični sud u kojem sam kukuruz, sa silama koje se radijalno šire podjednako na svaki deo te armature, daje čvrstinu.

Postavljena je i poncikovana mrežica kako klipovi ne bi ispadali.

Otvori koje možete videti, na sredini,  služe da kada se ubacuje kukuruz,da ne pada sa velike visine, odnosno da bi se smanjila visina. Takođe, moguće je postaviti krov.

Alen i Ivan Firanj su ga napravili skoro za jedan dan. Jedna jedinica za skladištenje kukuruza u klipu koštala ih je oko 100.000 dinara, a u jedan prostor staje oko 45 tona kukuruza u klipu. Promer silosa je 3,80 m od prečnika. Silos sam sebe drži – svoj teret i izgleda dosta stabilno.

Uz pomoć armaturne mreže i sitne žice do skladišta za kukuruz u zrnu

Ako je kukukuruz iole suv ovo može sto posto da koristi – skladište za zrno koje je napravljeno od armature i čelične mrežice sa 4 milimetara promerom okaca, u obliku kocke. Dole se nalazi običan najlon, odnosno dva sloja najlonske građevinske folije.

Skladistenje kukuruza u zrnu
Skladištenje kukuruza u zrnu Foto: screenshot iz emisje Bolja zemlja

Zavarene dve armaturne žice od šest metara i daju prostor čiji je obim 12 metara i 2 metara visine. U ovakav silos stane oko 21 do 22 tone kukuruza u zrnu.

Ovakva jedna jedinica za skladištenje izađe oko 100 evra po komadu.