Foto: Pixabay
- Reklama -

Iskusne domaćice znaju da je pravi trenutak za spremanje povrća za zimu. Spremite i zaledite sveže i kvalitetno sezonsko povrće u kom ćete moći da uživate u ostatku godine. Važno je istaći da zamrznuto povrće najbolje čuvati do 6 meseci, jer predugo čuvanje zamrznutih namirnica nije preporučljivo.

Pokušajte da u kese ili plastične kutije spakujete količine koje su vam potrebne za jedan obrok, jer jednom odmrznute namirnice ne treba ponovo vraćati u led. 

Foto: Pixabay

Neke vrste povrća treba blanširati pre stavljanja u zamrzivač. Blanširanje je postupak pri kom se sveže namirnice stavljaju u vodu koja vri, prokuvaju se nekoliko minuta i zatim se tako skuvano povrće stavlja u ledenu vodu. Nakon što povrće ohladite i osušite, pakujete u kese i stavljate u led.

Foto: Pixabay

Zelenu salatu, cveklu, rotkvice špargle, praziluk, krastavac nikako ne treba zamrzavati zato što gube sve korisne sastojke i oblik i nakon odmrzavanja nisu za jelo.

Povrće pre blanširanja dobro oprati pod mlazom hladne vode, uklonite delove koji su promenili boju. Uvek koristite sveže povrće dobrog kvaliteta.

Blitvu i spanać dobro oprati, blanširati 2-3 minuta, ohladiti i spakovati u kese. Nije ih potrebno odmrzavati, samo se skuvaju do kraja. Spanać nakon blanširanja možete iseckati i tako spakovati.

Brokoli očistite od lišća, odvojte cvetove, blanširajte 3 minuta. Kada se ohladi i osuši, stavite cvetove na papir za pečenje i na ravnu površinu i tako zaledite. Cvetovi se neće zgnječiti kada se na ovaj način zalede.  

Zrna graška operite i blanširajte jedan minut, kada se prosuši spakovati u kese.

Foto: Pixabay

Bundevu očistite, nasecite na kocke ili narendajte i zamrznite.

Klipove kukuruza očistite, blaniširajte 5 minuta, ohladite i stavite u led. 

Slatku papriku očistite, izvadite semenke i spakujte u kese. Ukoliko ostavljate pečene paprike, možete ih sa ljuskom spakovati u kese, pa u zamrzivač.

Kese sa spremljenim povrćem obeležite, kako bi lakše znali šta se u kojoj nalazi i obavezno napišite datum zamrzavanja.

Mi smo vam naveli nekoliko predloga kako da zamrznete povrće. Pišite nam kako vi to radite.