korenasto povrce

U intenzivnoj proizvodnji korenastog povrća proizvođači se susreću sa nekoliko bolesti lišća korenastog povrća. Te bolesti utiču na smanjenje prinosa i kvaliteta korena, ali i na propadanje lisne mase, tj. do problema prilikom vađenja korena.

Tu spadaju pepelnica (Erysiphae spp.), siva pegavost (Septoria spp.), crna pegavost (palež listova) (Alternaria spp.) i sivomrka pegavost lista (Cercospora spp.). 

Bolesti lišća korenastog povrća – šta svaki proizvođač treba da zna?

Pre svega, potrebno je da znate kakvi vremenski uslovi pogoduju pojavi bolesti i na vreme izvršite potrebne tretmane.

Pojavi većine bolesti lišća korenastog povrća odgovara veća količina padavina, visoka vlažnost ili dugotrajna rosa, kao i temperature od 20-290 C. Kada se stvore takvi uslovi, to je signal da je tretmane neophodno izvršiti i zaštiti biljke na vreme. Takođe, prilikom tretiranja treba voditi računa da li je preparat namenjen za preventivnu ili kurativnu zaštitu.

Koje su preporuke kompanije Chemical Agrosava?

Teatar Plus

teatar plus

Jedan od odličnih preparata kompanije Chemical Agrosava za suzbijanje bolesti lišća korenastog povrća je sistemični fungicid sa preventivnim delovanjem TEATAR PLUS.

Kombinacija 2 aktivne materije, azoksistrobina i difenokonazola, omogućava široku primenu ovog preparata. Ove aktivne materije spadaju u grupe strobilurina i triazola. Njihovom zajedničkom primenom je povećana efikasnost na biljne bolesti, uz istovremeno smanjenje mogućnosti pojave rezistencije koja se širi na strobilurinske preparate.

 

 

Different 250 EC

different 250 ecDrugi preparat koji pruža odličnu zaštitu od pegavosti lišća (sive i sivomrke pegavosti) je DIFFERENT 250 EC. Ovo je preparat iz grupe triazola i ima preventivno i kurativno dejstvo. Najbolje bi bilo da se koristi pre kiše, tj. pre ostvarivanja zaraze i to najviše 4 puta u toku godine. I to obavezno u kombinaciji sa preparatima sa multi-site efektom, kao što su Mankosav, Fluazinam, Merpan 80 WDG… Na taj način se smanjuje mogućnost pojave rezistentnosti gljivica.

Razmak između 2 tretmana je 8 dana ukoliko su povoljni uslovi za razvoj bolesti. Ako su nepovoljni, tada se razmak može produžiti. Takođe, može da se koristi za „spaljivanje“ pega.  Za tu namenu se koristi 2 puta sa razmakom tretmana od 5 dana i u kombinaciji sa preparatom Merpan 80 WDG.

Unify

unifyJoš jedan fantastičan preparat koji može da pruži odličnu zaštitu korenastom povrću i to od pepelnice, crne pegavosti, sivomrke pegavosti i bele truleži je preparat UNIFY. I on predstavlja kombinaciju aktivnih materija iz grupa triazola i strobilurina, ali ovaj put se radi o aktivnim materijama protiokonazolu i piraklostrobinu.

Ovaj preparat ima preventivno i kurativno dejstvo. Koristi se u količini 1 l/ha, najviše 3 puta u toku godine, a poslednji tretman bi trebalo obaviti bar 21 dan pre vađenja. Ovo je preparat koji će se tek pozicionirati u povrću, ali iskustva iz inostranstva nam obećavaju njegovu široku primenu u korenastom i lukovičastom povrću, kao i kupusnjačama.

Image i Nimrod

Osim navedenih, u borbi protiv pepelnice kompanija Chemical Agrosava vam preporučuje primenu 2 sistemična fungicida sa preventivnim i kurativnim delovanjem, IMAGE i NIMROD.

image agrosavaIMAGE sadrži aktivnu materiju piraklostrobin koja je iz grupe strobilurina i pored dejstva na pepelnicu, deluje i na crnu i sivu pegavost lista. Njegova prednost je što deluje na klijanje spora, sprečava rast micelije i sporulaciju. Izuzetno dejstvo ima na početku stvaranja infekcije, jer je klijanje spora posebno osetljivo na prikalostrobin.

NIMROD je na bazi aktivne materije bupirimat. Iako je njegovo najbolje dejstvo ako se primenjuje preventivno, ovaj fungicid omogućava da se širenje bolesti zaustavi.

Delujte na vreme na bolesti lišća korenastog povrća

Dakle, kompanija Chemical Agrosava vam omogućava da izvršite kompletnu i kvalitetnu zaštitu listova korenastog povrća, kao i da sprečite bolesti lišća korenastog povrća. I tako izvučete najbolji kvalitet i prinos gajenih biljaka. Potrebno je samo da odaberete odgovarajuće preparate i primenite ih pravovremeno.

Autor: Milana Janićijević, dipl. inž.

Prethodni tekstŠta uraditi ako se sumnja na prisustvo olova u zemljištu
Sledeći tekstIzmenjena Uredba za otkup tržišnih viškova tovnih junadi! Evo do kada možete podneti zahtev i koji su uslovi!