Foto: Pixabay
- Reklama -

Borovnice, maline, kupine, kajsije i drugo voće u punom su jeku i pravi je trenutak da odaberete najlepše i najslađe i da zaledite. Zamrznuto voće možete koristiti za razne napitke, sokove, omiljene kolače i sladoled.

I zamrznuto voće ima određeni rok trajanja i u idealnim uslovima ne bi trebalo da stoji duže u zamrzivaču. Zamrznuto voće nakon 4 meseca gubi 15 odsto nutritivnih vrednosti, a posle godinu dana čak 55 odsto.

Foto: Pixabay

Pre nego što voće stavite u zamrzivač možete ga blanširati, to je postupak pri kom se namirnice stavljaju u vodu koja vri i zatim se prokuva. Za trvdo voće je potrebno do četiri minuta da vri, a za meko od jednog do tri minuta. Zatim se tako spremljeno voće potopi ili se preliva hladnom vodom dok se ne ohladi. Kada voće blanširate pre zamrzavanja vitamini u njima duže se zadržavaju nego kada se zamrzne sirovo.

Foto: Pixabay

Voće treba zamrznuti dok je sveže, jer što je svežije u trenutku zamrzavanja, biće u najboljem mogućem stanju kada ga odmrznete. Namirnice treba oprati pre nego što ih stavite u led, ali vodite računa da se voće dobro osuši. Uklonite listiće, peteljke, sve nečistoće i nepravilnosti sa voća. 

Najbolje da voće podelite u manje količine i da ga tako zaledite. Posude i kese u kojima se nalazi dobro zatvorite i na njima napišite datum kada je voće zamrznuto.

Sitno voće, kao što su borovnice, maline, kupine, jagode stavite na papir za pečenje i na ravnu površinu i tako zamrznite. Kada se voće zamrzne spakujte ga u kese, voće će ostati celo i neće se zgnječiti.

Foto: Pixabay

Višnje i trešnje dobro operite, i nekoliko puta, uklonite peteljke i zamrznite, nije  potrebno uklanjati koštice. Breskve i kajsije operite, izvadite koštice, i zaledite polutke. Jabuke očistiti pre zamrzavanja, a ukoliko znate za šta će vam biti potrebne možete ih narendati ili naseći na kolutove i spakovati u led.