Foto: Pixabay
- Reklama -

Pred nama je najtoplije godišnje doba i u ovom periodu posebnu pažnju treba posvetiti domaćim životinjama, ljubimcima i napuštenim kucama i macama. Za životinje je veoma važno da stalno imaju svežu vodu, dovoljno hrane i rashlađen prostor u koji mogu da se sklone kada su napolju tropski dani.

Kada su domaće životinje u pitanju, visoke temperature najteže podnose pernate životinje i svinje. Živina, kao i svinje, nemaju razvijene znojne žlezde i tokom tropskih dana im je veoma teško. Dok se svinje valjaju u blatu i barama, kako bi se rashladile, živina dahtanjem i opuštanjem krila smanjuje temperaturu.

Foto: Pixabay

Ovce i koze teško podnose visoke temperature, kao i krave koje se znoje samo u prednjem delu. Od domaćih životinja konji su najotporniji, oni imaju znojne žlezde i mogu obilno da se znoje.

“Kao i ljudi i životinje mogu da dožive toplotni udar, zato kada su velike vrućine treba im posvetiti posebnu pažnju. Treba povećati strujanje vazduha u štalama i prostorima u kojim životinje borave i moraju imate velike količine sveže pijaće vode. Najbolje ih ujutru rano ili uveče, kada je napolju svežije, voditi na ispašu. Ukoliko životinje ceo dan provode napolju, neophodan im je hlad ili neko pokriveno mesto gde mogu da se sklone od sunca,” objašnjava veterinar Rajko Mandić.

Što se tiče ljubimaca, psi i mačke teško podnose velike vrućine, zato im prijaju rashlađene prostorije i puno sveže vode. A ukoliko za ljubimce imate ptice, u kavez stavite plitke posude sa vodom kako bi mogle da se kupaju.

Foto: Pixabay

Ne smemo zaboraviti na napuštene kuce i mace, zato tokom letnjih meseci ispred zgrade ostavite činiju sveže vode i malo hrane, ove životinje biće vam zahvalne.