Proizvodnja jabuka 60-ih
Berba i pakovanje jabuka 60-ih godina u Srbiji Foto: S.Todorović
- Reklama -

Srbija je, zahvaljujući svom geografskom položaju i veoma povoljnim klimatskim uslovima, od pamtiveka bila pogodno tle za uzgoj jabuka. Iako je tokom poslednjih decenija podignuto nekoliko većih, savremeno projektovanih plantažnih projekata, čini nam se da bi naša zemlja mogla da bude daleko veći proizvođač jabuka nego što je u ovom momentu.

Nekada se iz Srbije izvozila jabuka za Ameriku i Kanadu!

Dok danas pričamo o borbi za naše voćarstvo, o pakovanju, 60-ih godina Poljoprivredni kombinat u Inđiji izvozio je jabuke i kruške iz Srbije za Ameriku i Kanadu. Uz to kruška u vrhunskom pakovanju je išla za celu Evropu, Dansku, Veliku Britaniju. O tome mi, realno, sada ne možemo ni da sanjamo. Dok danas pričamo o tome kako nam je to da lepo upakujemo i prodamo jabuku problem, tih 60-ih godina smo bili vrhunski u svetu.
Zahvaljući fotografijama koje nam je lično dostavio Siniša Todorović, na trenutak ćemo vas vratiti na ono šta je bilo pre nešto manje od 60 godina.
U narednom video prilogu pogledajte naš štand na sajmu voćarstva u Ferari, ali i to kako su to nekada izgledale upakovane jabuke za izvoz: