plavo prskanje

Iako je poznato da se plavo prskanje voća uglavnom izvodi u periodu od oktobra do decembra, kada intenzivno opada lišće, nije kasno ni sada to uraditi. Ovaj tretman je višestruko koristan, a najjeftiniji od svih. Plavo prskanje voća omogućava bezbedno prezimljavanje biljaka i najviše može da pomogne da kasnije smanjite broj onih skupih tretmana.

Jesenje plavo prskanje značajno smanjuje bakterioze i druge bolesti

Jesenje plavo prskanje zapravo smanjuje potencijal za razvoj mnogih oboljenja voća i vinove loze tokom godine, a koja mogu da naprave velike štete. Među njima su sigurno najpoznatija: bakteriozna plamenjača jabučastog voća, kovrdžavost lista breskve, šupljikavost lista, čađava krastavost, mrka trulež plodova koštičavog voća, rogač šljive, crna pegavost vinove loze…

Jesenje prskanje će mnogo pomoći da voćka spremna uđe u zimski period, jer će se izvršiti opšta dezinfekcija stabla. Naime, radi se o periodu kada biljka odbacuje lišće i na tim mestima nastaju rane. Kako brojni patogeni prezimljavaju na stablu voćke, sveže rane i druga oštećenja su upravo mesta gde oni prodiru. Kako bi se značajno smanjila mogućnost infekcije, patogeni se uništavaju upravo na mestu njihovog prezimljavanja.

Prodiranje bilo kog patogena u drvo voćke neminovno dovodi do slabljenja njene snage, smanjenja roda i skraćivanja dužine života biljke. I vrlo je teško nastalu štetu kasnije popraviti, a nekada i potpuno nemoguće. Drugim rečima, ako dozvolite da se bakterije i drugi patogeni usele u grane, stablo i deblo voćke, možete doći u situaciju da vodite bitku koju ste unapred izgubili.

Zato je vrlo bitno da ne preskočite jesenje plavo prskanje, kao osnovnu meru u zaštiti stabla voćke.

plavo prskanje traktor

Zaštita voća u jesen preparatima na bazi bakra

Fungicidno i baktericidno dejstvo bakra poznato je još od davnina. Zato se upravo preparatima na bazi bakra vrši zaštita voća u jesen. Prskanje bakrom ostavlja na voću plavičastu boju, zato je ovaj tretman poznat još i kao plavo prskanje.

Bakar deluje vrlo efikasno na bolesti jabuke, kruške, breskve, kajsije, višnje, trešnje, šljive, kupine, maline, jagode i vinove loze. Vrlo je važno da prskanje bude obilno i kvalitetno, da voćke u celosti i ravnomerno budu „okupane“. S obzirom da sredstva na bazi bakra imaju plavičastu boju, to će pomoći da se uoče eventualni propusti.

Mnogi se pitaju koji oblik bakra koristiti, obzirom da postoji bakarni oksi-hlorid, bakar-sulfat, bakar hidroksid, bakar(II)oksid… I da li stvarno ima veze koji se bakar upotrebljava. Zapravo ima, i to prvenstveno u pogledu količine i efikasnosti primene.

Naime, i bakarni sulfat i bakarni oksi-hlorid prelaze u bakarni hidorksid kada se dodaju u vodu. To znači da je bakarni hidroksid čista aktivna, materija svih ostalih preparata. Zato se primenom bakarnog hidroksida zapravo smanjuje količina bakra potrebna za efikasnu upotrebu, čime se smanjuje i štetnost po okolinu.

Everest je jedan takav preparat koji sadrži bakar u obliku bakar hidroksida. Preparat dolazi u obliku koncentrovane suspenzije koje se lako rastvara, što ga čini vrlo jednostavnim za upotrebu. Čestice bakra su veličine 4 mikrona, te tako ujednačene i sitne omogućavaju bolju pokrivenost cele biljke. Everest se koristi u količini 4-5 l na 1000 l vode, a za proizvođače koji koriste leđnu prskalicu, to je 40-50 ml na 10 l vode.

plavo prskanje everest

Plavo prskanje voća je važno i ne treba ga preskakati

Kao što smo napomenuli, plavo prskanje voća na bazi bakarnog hidroksida je obavezna i osnovna mera zaštite koja će značajno smanjiti infekcioni potencijal u narednoj vegetaciji. Ovaj tretman deluje preventivno na mnoge bolesti, a prevencija je uvek bolja i efikasnija (pa i jeftinija) nego li samo lečenje. Prosto, uvek je bolje sprečiti nego lečiti.

Prethodni tekstMale tajne velikih stručnjaka: Prednosti proizvodnje rane šargarepe!
Sledeći tekstIzveštaj sa berze: Pale cene pšenice, kukuruza i soje!