- Reklama -

Postoji jedno crnohumorsko pravilo koje kaže da su sve pečurke jestive, ali da se neke jedu samo jednom u životu. I naravno sa time se ne bi valjalo igrati posebno ako se odlučujete da sami krenete u potragu za jestivim pečurkama.

Ukoliko ste ljubitelj jela od gljiva, najbolje je za one slobodnorastuće u prirodi da krenete sa iskusnim beračem kako bi otklonili svaku sumnju da li se u vašoj korpi nalazi otrovna ili jestiva pečurka.

Metoda ima puno i o njima ne bih ovom prilikom, posebno jer se teško može rečima opisati kako da se razlikuju, ali osnovno je pravilo da svaka pečurka koja vam se na bilo koji način učini sumnjivom, bilo da je to njen oblik, boja ili miris, najbolje je da je ne berete i ne stavljate u korpu.

Takođe, kod sumnjivih pečurki ukoliko ste ih dodirivali, najbolje je da operete ruke.

Postoji na stotine vrsta pečuraka – gljiva i naravno nisu sve jestive. Neke su otrovne ukoliko se konzumiraju u sirovom stanju, ali se termičkom obradom gube njihova otrovna svojstva i obrnuto.

Međutim, najbolje je da se ipak odlučite za siguran izvor jestivih koje možete da kupite u marketima i pijacama od proverenih dobavljača koji su iskusni.

lisičarke pomešane sa lukom
lisičarke pomešane sa lukom

Kod nas se profesionalno gaje šampinjoni i bukovače, ali se mogu nabaviti i druge vrste kao što su: vrganji, šitake, lisičarke itd.
Inače, najviše se gaje na Dalekom istoku i u Evropi, gde samo Kina proizvede polovinu ukupne proizvodnje u svetu!

U našoj kuhinji njihova primena je retka i jedino su šampinjoni jedina vrsta koja se najčešće koristi i ako se od svih mogu pripremiti veoma lepa i ukusna jela, pa zbog toga evo par saveta kako da ih tretirate ukoliko rešite da pripremite od njih neko jelo:

• nemojte ih nikada prati, jer mogu da upiju puno vode koju će otpustiti prilokom pripreme. Najbolje je da ih obrišete vlažnom krpom ili papirnim ubrusom

• pranjem u vodi puno gube na ukusu

• sušene pečurke potopite u vrelu vodu i držite oko 30 minuta dokle god ne nabubre, a tu vodu u kojoj su stajale možete kasnije da iskoristite kao bujon

• prilokom pripreme prženjem, pečurke će početi da ispuštaju vodu. Kada sva vooda ispari, znak je da su gotove.

• pečurke ne valja dugo termički obrađivati jer im se gubi ukus

• začini koji najbolje idu za pripremu pečuraka su: beli luk, lovorov list, timijan, kim

• sole se tek na kraju prženja

• najbolje je da ih pripremate na puteru, a odlično se slažu sa pavlakom (slatkom i kiselom) i belim vinom

 

G.V.