Liker od oraha
Liker od oraha
- Reklama -

Mnogi su čuli za orahovaču, čudotvorni lekoviti liker koji je navodno dobro uzimati svako jutro pred doručak. I svi se utrkuju u tome, ko će napraviti bolji i kvalitetniji.

Liker od oraha još je poznat pod nazivom orahovac ili orahovača. Liker se pravi od mladih zelenih oraha. Osim što za mnoge predstavlja vrhunski užitak pijuckati ovakvo piće, opšte je uverenje da ima i značajne zdravstvene prednosti. To je moguće zahvaljujući mladim zelenim orasima koji u toj fazi razvoja sadrže vredne sastojke, a to se posebno odnosi na sadržaj joda, koji je često deficitaran u svakodnevnoj čovekovoj ishrani.

Inače, orasi se mogu koristiti u različitim preparatima i proizvodima. Tako da osim rakije i likera kako bismo pomogli našem telu u borbi sa nekim oboljenjima, možemo ih koristiti i u medu za od davnina poznati afrodizijak. Proizvodi sa orasima brzo deluju i jako su blagotvorni za probleme sa štitastom žlezdom, grlom, respiratornim traktom, bronhitisom i imunitetom. Ali ovoga puta predstavljamo vam recept za liker od oraha.

Liker od oraha
Liker od oraha

Recept za liker od oraha

Orasi za liker mogu da se beru kada su veličine lešnika, pa i krupniji, ali svakako pre formiranja ploda oraha. Kalendarski, to je period druge polovine maja i prve polovine juna meseca. Kada se uberu, orahe treba oprati, a potom se seku na polovine ili četvrtine, u zavisnosti od veličine. Trebalo bi obratiti pažnju na dve stvari. Kao prvo, kad sečete orahe pazite na prste, zbog oblika i tvrdoće znaju da pobegnu. Kao drugo, ako ne želite da isprljate ruke sa sokom iz zelenih oraha, treba da koristite zaštitne rukavice. U protivnom prsti bi vam mogli izgledati kao prsti strastvenog pušača, obojeni od duvana. Tu boju kasnije ne možete nikako da sperete i morate da se pomirite sa time da će vam prsti biti tamni naredne tri nedelje.

Orahe ubacite u odgovarajuću staklenu ambalažu, najbolje veću teglu. Sipajte šećer ili med. Med je svakako zdravija varijanta. Od začina se dobro slažu cimet, karanfilić i vanila štapić. Možete dodati sve, nešto što vam se sviđa ili ništa od ovoga. Svako po svojoj želji. Na kraju naliti lozovu rakiju ili komovicu i zatvoriti teglu. Sve treba da stoji oko 45 dana. Svakodnevno promućkajte. Boja sadržaja će da se menja i biće sve tamnija. Na kraju procediti i čuvati u flašama, na hladnom i tamnom mestu. Liker od oraha može dugo da se čuva i po pravilu što je stariji, to je lepši. Odrasli mogu da piju jednu čašicu dnevno.

Predlog

Ukoliko ste okasnili sa sakupljanjem oraha i oni su već formirali koru, i dalje možete napraviti orahovaču samo što ćete u tom slučaju orahe iseći na pola. Orahovača dobijena na ovaj način, jednako je ukusna kao i kad su orasi potpuno mladi.

Savet

Votka i lozovača važe za „neutralne“ i zahvalan su materijal za pravljenje orahovače, ali preporuka je da stavite bar ½ l šljivovice. Dobićete bogat i pun ukus orahovače.

  • 10 – 20 mladih zelenih oraha (zavisi od veličine)
  • 500 grama šećera ili meda
  • 1 litar rakije lozovače ili komovice
  • začini (malo cimeta, karanfilića, vanila štapića)
Lekovita svojstva zelenog oraha
Lekovita svojstva zelenog oraha

Lekovita svojstva zelenih oraha

Mladi zeleni orasi sadrže mnogo korisnih sastojaka. Zastupljeni su mnogi vitamini, minerali i fenolna jedinjenja. Posebno treba istaći značajan sadržaj C vitamina i joda. Smatra se da preparati sa mladim zelenim orasima povoljno deluju na štitnu žlezdu zbog sadržaja joda. Za decu se preporučuje med sa mladim zelenim orasima, protiv malokrvnosti i za jačanje imuniteta. Med konzervira i očuva vitamin C i ostale korisne sastojke iz zelenih oraha. Zeleni orah u narodnoj medicini važi kao dobar lek za čišćenje krvi, protiv parazita, sprečava nastanak paradentoze, poboljšava varenje, protiv holesterola.

Dipl. inž. polj. Goran Veljković