Kakvu hranu jedemo

Uskoro će se u Beogradu održati tradicionalni „ Sajam etno hrane i pića.“ Ova manifestacija je možda i poslednji trzaj domaćeg proizvođača koji se bori i pokušava da spase šta se spasiti može od najezde kojekakvog đubreta od hrane, koja je dostupna sve siromašnijem stanovništvu koje svakako mora da se prehrani pa će po ko zna koji put dobro da proveri koliko šta košta pre nego što taj artikal stavi u korpu, pri tome uopšte ne mareći za kvalitet.

A koliko smo gladni i nesretni, pokazale su ponižavajuće slike otimanja na nedavnom otvaranju lanca čuvenog hipermarketa koji nudi najrazličitiju lepezu ko zna kakve hrane po izuzetno niskim cenama. I kada se pogledaju ti lepo sređeni redovi, lepo zapakovane hrane uz epohalne akcijske cene, retko ko će da pogleda šta zapravo piše na deklaraciji.

Konkretno, 90% robe koja se tu može kupiti uvozi se iz Poljske. I sve bi to bilo lepo da Poljska nije zemlja u kojoj se životinje hrane GMO stočnom hranom!!!

Poljski ministar poljoprivrede zalaže se da se redukuje upotreba GMO soje koja se koristi u proizvodnji stočne hrane gde je čak 70% proizvedene stočne hrane GMO!!???

Naša zemlja još uvek ne dozvoljava GMO proizvodnju, ali da li dozvoljava i upotrebu GMO hrane koja evo vrlo legalno stiže iz uvoza, a na deklaraciji uopšte ne piše da sadrži GMO , drugo je pitanje.

Takođe, u prodaji se mogu naći i proizvodi koji su dimljeni na prirodnom dimu i to jasno piše na deklaraciji.

Kod nas je zabranjeno i kancerogeno tako dimiti bilo šta, ali hajde da pomislimo da možda nisu dobro preveli ovi naši.

Tako da ako želite da se zavaravate, imajte u vidu da prividno hrana koja nam se nudi ima bolji kvalitet, a nisku cenu. Ali svakako bi trebalo da znate da nisu isti uslovi proizvodnje, niti je NAŠE meso istog kvaliteta kao to njihovo nabildovano i napumpano ko zna čime.

Ovakav način ponude hrane dovešće do toga da na kraju naši počnu polako da se gase zbog lošeg poslovanja, a uvozićemo samo to što je loše, a jeftino, pa ćemo biti primorani i mi da uzgajamo isto tako. Loše je to sve, jer sve više jedemo plastiku i otrov.

I da se vratim na naš etno sajam sa početka teksta. Još uvek imamo dobru hranu i još uvek se borimo. Ima podvala i kod nas, nije da nema, ali one su sitne i prosto deo šarma srpskih trgovaca. Ali srećom ukoliko se kupuje kod proverenog dobavljača, naročito ako ga poznajete sa pijace, a još ste organizovali neki izlet i posetili ga kod kuće kod njega u selu, savet je da ga se držite čvrsto i ne puštajte ga. Kupujte domaće i vodite računa kada uđete u neku prodavnicu. Đubreta ima puno i sve mora tri puta da se gleda.

 

Dipl. inž. polj. Goran Veljković

 

Prethodni tekstIII nedelja italijanske kuhinje u svetu – od 19. do 25. novembra u Srbiji
Sledeći tekstZaštitite čokote od mraza!