Jedino sa MAŠINOM ZA BRANJE, malinari ostvaruju ZARADU!

0
malinar
Više novca za stočare i organske proizvođače, ali ne i ratare, foto J. El Omari
- Reklama -

U prethodnim tekstovima govorili smo o stihijskom odustajanju od proizvodnje maline zbog nepovoljnog stanja na tržištu po proizvođače. Maloj zaradi i neisplativosti u malinarstvu dodatno doprinosi veliki trošak ručne berbe – do 60 odsto. Međutim, jedan malinar iz sela Slepčević u Mačvi koristi kombajn za berbu malina, koji mu značajno štedi novac, koji bi inače dao beračima.

„Mi smo taj kombajn kupili, pa dopravljali sitnice koje nisu funkcionisale kako treba i još to treba da se dorađuje, još to ne funkcioniše kako treba, ali ćemo doraditi do sledeće sezone. Mašina radi 80 odsto posla, neka 20 odsto otpadne, opet se isplati – više 50 dinara po kilogramu ostane, jer bi radnik toliko uzeo. Samo tako je malinarstvo isplativo“, kaže za portal Bolja zemlja Danijel Zlatanović iz Slepčevića.

Naš sagovornik je kupio mašinu od čoveka iz susednog sela, koji je prethodno kupljenu na novosadskom sajmu dorađivao. Da bi radila kako treba i bila isplativa, Danijel, nagoveštava da treba sa svojim ocem još dosta toga da sredi na njoj.

Skraćuje troškove radne snage dosta, ali nije to još uvek to kao rukom kad se bere, mora da se bere svaki dan, jer bira tehnološki baš zrelu i mora da se bere svaki dan. Ovaj kombajn ima svoj pogon, tako da rade ti pipci, vibriraju gore-dole, opkoli se red i traktor polako ide i pipci koji tresu, tresu tehnološki zrelu malinu na trake, a trake prenose do gajbe. Postoje ventilatori koji izduvavaju nečistoće i ne prepunjavaju se gajbe da ne bude spljoštena. Mi dorađujemo trenutno ventilatore. Ali na jedan hektar obere se malina sa tri čoveka, ovako bi nam trebalo do 20 radnika da oberu sve“.

Danijel ima 1,5 hektara pod malinom sorte vilamet. Ove godine je ‘loše prošao’ sa prinosom i kvalitetom. Pokrčio je jedan hektar i započeo sadnju novog.

„Ovde kod nas u Mačvi malina ne može više od 5-6 godina da opstane, kao što je to po planinama i brdima. Ja sam i otkupljivao za hladnjaču, kod mene u selu je bilo 30 ha, sad je ostalo 4,5 ha. Tendencija pada proizvodnje je velika, pa se pitam da li će za par godina biti veća cena, pa opet masovno podizanje zasada i sve iznova, kaže naš sagovornik.

U ovom trenutku, mačvanski proizvođač planira da proširi zasad tako da ima 1,5 hektara u komadu, jer je pomenuti kombajn pogodan samo za veće površine. Sa ovim kombajnom za koji se Danijel i njegov otac nadaju da će dovršiti do sledeće sezone, značajno će smanjiti troškove berbe i sa trenutnom cenom maline, učiniti svoju proizvodnju isplativom.

 

Julijana El Omari