- Reklama -
Slider

Kako bi se u ovčarstvu ostvario zadovoljavajući profit moraju se pratiti savremene metode u gajenju i reprodukciji ovaca.

Jedna od najsavremenijih metoda je i metoda osemenjavanja ovaca. Ova metoda se primenjuje uveliko širom sveta, ali se kod nas je još uvek ,,misaona imenica”. Da li je to zbog nedovoljne obaveštenosti naših ovčara, ili manjka sredstava za tako nešto – u to nećemo ulaziti, ali ćemo Vam predstaviti, u ovom članku, najsavremeniju farmu ovaca, kako kod nas tako i na Balkanu.
U rasinskom okrugu, u naselju Vražogrnci nalazi se prva laboratorija za veštačko osemenjavanje ovaca i uzimanje semena ovana (razređivanje i zamrzavanje) kod nas.
Ideja za izgradnju ovakve laboratorije proizašla je u nameri da se ovce, na jednom mestu, osemenjavaju rutinski – veštački kao i krave.
Kao i da, uz pomoć veštačkog osemenjavanja, jedan ovan može da ostavi i desetine hiljada potomaka – ukoliko je dovoljno dobar.
Ispostavilo se da ova metoda ima brojnih prednosti: veći broj oplođenih ženki uz držanje manjeg broja priplodnih mužjaka. Zatim, izvoz kvalitetnog zamrznutog semena sa manjim troškovima u odnosu na živa grla, kao i smanjen rizik od prenošenja zaraznih bolesti.
Prednost intervaginalnog osemenjavanja je taj što svako, ko se iole razume u ovčarstvo, može da radi osemenjavanje uz minimalnu obuku i jeftinu opremu.
U video prilogu iznad teksta, pored veštačkog osemenjavanja ovaca, dobićete i odgovor na jedno zanimljivo pitanje: Da li je bolje da ovan i ovca budu non stop zajedno ili da se ,,mrču” na brzaka?
Celu emisiju Bolja zemlja, za 03. jun 2018., godine možete pogledati klikom OVDE.
Slider