- Reklama -
Slider

Kompanije, u Tokiju, se takmiče u tome da razviju što savremenije poljoprivredne bespilotne letelice, odnosno dronove, za prskanje useva i druge svrhe. Cilj im je da dronove (poljoprivredne radilice) prodaju manjim poljoprivrednim proizvođačima, koji se suočavaju sa nedostatkom radne snage i naslednika.

Da li će se koršćenje ovog najnovijeg poljoprivrednog drona raširiti zavisi od toga da li će Vlada odobriti potpunu automatizaciju prskanja pesticidima.

Posao gotov za 10 minuta

Farma Koriyama, Fukushima Prefecture – Dron, dva metra u prečniku, je u sredu preleteo preko polja luka, prskajući vodu umesto pesticida. Dok je rukovodioc usmeravao dron, na ekranu daljinskog upravljača su se prikazale lokacija letenja drona i oblast koja se prska pesticidima. Ovim rečima je u javnosti predstavljen poslednji razvijen dron od strane SkymatiX inc. – osnovan kao zajednički poduhvat od strane Mitsubishi Corp. i Hitach, ltd.

Ovaj poljoprivredni dron ima rezervoar koji je sposoban da nosi pesticide i đubrivo u svom donjem delu. Dron može da poprska jedan hektar zemlje za deset minuta. Dok bi čoveku sa prskalicom bio potreban skoro ceo dan za istu površinu. Takvi dronovi koštaju od 3 miliona do 3.5 miliona jena.

 

Slider