cena jagode 2019
Cena jagode raste
- Reklama -

Vremenske neprilike koje su zadesile Srbiju proteklih nedelja imale su fatalne posledice po neke voćarske vrste, naročito maline, čija je rod umanjen za 80% u odnosu na prethodnu godinu.
Međutim, jagoda je izbegla negativan scenario i iz trke sa nevremenom izašla kao pobednik, a naročito zbog toga što je rusko tržište više nego zanteresovano za uvoz srpskih jagoda.
Naime, koliko su Rusi zainteresovani za ovo voće iz Srbije govori i podatak da se cena jagoda menja iz sata u sat, a kreće se od 120 do 150 dinara.

Rahmanov Rasim stigao je čak iz Moskve u Pocerinu da bi pazario jagode, ali on nije jedini. U selu Rumsko više je otkupljivača nego proizvođača. Od ranog jutre čekaju berače, kako bi vlastitim kolima odvezli gajbe sa jagodama do otkupnih mesta, kojih je na desetine, pa se ne može dogoditi da jagode ostanu neprodate. Pitanje je samo cene.
Ipak, ne može se reći da jagode nisu platile nikakvu cenu lošeg vremena, jer je cena sa 250 dinara pala na 150.

Cena jagoda na pijacama
 Pročitajte – Kako do savršene jagode?

Cena na pijacama počela da pada

U prilog tome da je otkupljivačima zagarantovana cena ide činjenica da mogu u hladnjačama da drže robu koju otkupe i po nižoj ceni dok se na tržištu ne postigne vrednost koja njima odgovara.

Međutim, cena će, kako prognoziraju otkupljivači, ponovo da se poveća kada bude lepše vreme i kada jagoda bude zrelija i sočnija, a onda će i zarada biti veća.
Što se tiče maloprodajne cene u piljarnicama i na pijacama, i ona varira. Pre nekoliko dana kilogram jagoda bio je 250 dinara, a sada od 150 do 180 dinara.

Suzana S.