- Reklama -

Sezona trešnje i jagode uveliko traje i sav rod koji su naši proizvođači uspeli da spasu nakon padavina i velike vlage, prodaje se po izuzetno niskim cenama što se godinama unazad nije dogodilo.

Jagoda je u maloprodaji godinama držala dobru cenu, pa se kilogram na zelenim pijacama prodavao u preoseku za 350 dinara. Isto važi i za trešnju, gde prvu klasu niste mogli da nađete ispod 300 dinara za kilogram.

Ove godine sasvim druga slika. Jagode sem prvih koje su uvek skupe, sada u sred sezone idu od 150 dinara za kilogram, a isto toliko košta i trešnja. Šta se dešava?

Što se jagode tiče, loše vremenske prilike značajno su smanjile rod ove sezone, ali je država reagovala uvozom iz Grčke još u pred sezoni. Cena iz uvoza je svakako značajno niža od domaćih te se taj trend nastavio i dalje.

pročitajte - pojava krvave vaši i tripsa na voću
pročitajte – pojava krvave vaši i tripsa na voću

Jagode ovogodišnjeg roda usled kiše i velike vlage moraju da se štite od truleži (botritisa) što zapravo znači da se moraju tretirati fungicidima, naročito one koje se gaje na folijama na otvorenom. One iz plastenika imaju daleko manje tretmana i zaštićene su od prekomerne vlage.

Sve to poskupljuje proizvodnju, plus nadničari za branje, pa transport do pijace, sve to povećava cenu, ali uvoznički lobi radi svoje, pa još uvek imamo jagode koje nisu naše i koje treba prodati.

Domaći proizvođači, ovogodišnji rod daju u bescenju ne bi li bar nešto zaradili. O ukusu i razlici između domaćih i stranih ne vredi govoriti.

pročitajte - zaštita trešnje i višnje posle berbe
pročitajte – zaštita trešnje i višnje posle berbe

Što se trešnje tiče, situacija je nešto drugačija. Na snazi je zabrana izvoza u RF koja je bila naš najveći potrošač. Godinama su nam se gledale razne podvale kroz prste dok im nije prekipelo, pa su spustili rampu. Usled reizvoza albanskih, grčkih, makedosnkih trešanja, naše su sada dobro rodile, ali je ponuda prepravila tržište te se dešava da nikada trešnja nije bila jeftinija.

 

G.V.