- Reklama -

Kakva je situacija sa jabukom u Srbiji i sa kakvim problemima se susreću naši poljoprivrednici?

Najbolje je da pitamo prave voćare, profesionalce i znanlcce, kao što je Tibor Kazi, iz Bačkih Vinograda, čovek koji radi 20 hektara voća, uglavnom jabuke i koji je decenijama u tom poslu.

Tibora smo snimali pre dve godine kada je podigao novi voćnjak i pri tome je upotrebio Zeomin (smesu zeolita, mikro i makro elemenata), direktno u vrste gde je išla sadnja.

Kako se to pokazalo i kako izgleda dve godine kasnije pogledajte u video prilogu na kraju teksta.

Pored poteza Topola-Čačak, jabuke iz Smedereva, što se severa Srbije tiče, Severna Bačka, Peskovi, su region gde se odredjuje šta će biti sa jabukom.

Tibor trenutno pakuje za Rusiju koja je i dalje izvozno tržište broj jedan.

Ipak, ova jabuka koju trenutno pakuje i izvozi ide za Mađarsku i radi se o indsutrijskoj robi.

Ispred dvorišta je došao kamion, a Kazi je seo u viljuškar i krenuo da ređa palete. Tako jednu po jednu i za desetak minuta je napravio rampu na koju su se popele dva momka. On prinosi gajbice sa jabukama, a onda oni prosto izručuju jabuke u kamion, koji ih tako rinfuzno vozi za Mađarsku.

To umnogome olakšava stvari što se tiče i izvoza jer bi bilo problema da se ambalaža vrati nazad u Srbiju, ali je na ovaj način to je izbegnuto.

Tibor ima jedan veliki i glavni problem, a to je nedostatak radne snage. Taj problem pogađa i mnoge druge u Severnoj Bačkoj. Lako se dolazi do mađarskog pasoša, a kada  neko dobije pasoš može da radi bilo gde u Evropi. Čak i bez mađarskog pasoša, poslodavci u Mađarskoj ne prave nikakve probleme. S jedne strane, odlično je što imamo tako dobre odnose sa Mađarskom, a sa druge strane to je napravilo problem za naše poljoprivrednike.

Tibor Kazi, Bački Vinogradi

– Radnici idu dalje. Evo jedan moj radnik se sada sprema za Švajcarsku – kaže Tibor. – Uzeo je mađarski pasoš i ide.

– Čak i oni koji nemaju pasoš mogu da idu da rade u Mađarsku. Mađarska nije zatvarala granice za radnike čak ni kada su bile zvanično zatvorene. Ljudi su išli da rade u Mađarske firme – objašnjava on.

– Ja to vidim ovako. Narod ide i mi moramo da povećamo nadnice – mišljenja je gospodin Kazi. – To je jako jednostavno. Da bi više platili moramo više da zaradimo, a to je jako teško. Ne samo od jabuke nego od voća i povrća upošte.

– Cene su stare. Jabuka nije menjala cenu već deset godina – zaključuje Tibor Kazi.

Problem je što su naši poslodavci dovedeni u poziciju da se takmiče sa mađarskim poslodavcima, a ovim drugima nedostaje radne snage jer je veliki broj radnika iz Mađarske već otišao za Zapadnu Evropu.

Mada plata od 70 000 dinara, koliko Tibor daje svojim traktoristima zvuči kao fer, Tibor ne može da novca koliko daje neko u Mađarskoj, jer ni sam ne zaradjuje toliko.

To nas dovodi do problema zarade i prodaje jabuka. Kako tu nešto može da se promeni pogledajte u video prilogu ispod…