Izgradnja farme za svinje
Izgradnja farme
- Reklama -

Ekipa emisije Bolja zemlja je u toku prošle nedelje snimila izgradnju jedne od najmodernijih farmi svinja kod nas.

U pitanju je porodično poljoprivredno gazdinstvo familije Holo koje se nalazi u Doroslovu. Za Ronalda Hola i njegovu majku slobodno se može reći da su sinonim uspeha u proizvodnji svinja.

Ovo porodično gazdinstvo bavi se proizvodnjom svinja već deceniju i po. Započeli su sa tovilištem za 20 krmača, a onda su, pre 17 godina, izgradili farmu svinja sa kojom mogu i sada da se podiče.

Međutim, zašto bi neko ovakvu dobru farmu koja radi, koja daje odlične rezultate i koja proizvodi odlične F1 nazimice, rasturio?

To smo pitanje postavili Ronaldu, a on nam je odgovorio da je trenutno u izgradnji nova još bolja, novija farma svinja.

Uz pomoć donacije fonda Prosperitate, od para koje je dala Evropska unija preko vlade Mađarske, u fazi izgradnje je jedna od najboljih farma svinja u Srbiji.

Ceo projekat vredan je 4,5 miliona evra, od čega je ventilacija koštala 350.000 evra. Farma će se prostirati na površini od 6500 kvadratnih metara.

Trenutno je u toku izgradnja objekta od laminiranog drveta (za razliku od betona) od koga su noseće grede, sendvič paneli koji još nisu postavljeni i betonske konstrukcije koje radi firma ,,Letač” iz Inđije.

Novina je i osočna jama, a koja je više kao malo jezero od 4.500 metara kubnih. Oko 90% površine su betonske rešetke. Ispod rešetki se nalazi sistem laguna povezanih kanalizacionim cevima, a zatim sve ide napolje. U nekom momentu ova osočna jama će biti prekrivena nepropusnom folijom.

Koja je sledeća stavka u izgradnji ove farme? Kakvi su planovi Ronalda Hola što se tiče farme? Kao i o nerastu bez mirisa?! – više o svemu tome u prilogu iznad teksta.