- Reklama -
Slider

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić rekao je da sela, u kojima živi gotovo četrdeset odsto našeg stanovništva, nisu definisana u zakonu Republike Srbije.

Dobre vesti za malinare! Ministarstvo subvencioniše obnovu malinjaka!

Krkobabić je najavio inicijativu koju će Ministarstvo za brigu o selu pokrenuti već na samom početku svog rada.

-Iniciraćemo izmene i dopune zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije i to u delu teritorijalnih jedinica – gradova, opšina i naseljenih mesta. Ta naseljena mesta kojih ima 4.700 su u stvari sela, a o njima nema ni slova u zakonu. Hajde da vratimo selo u zakonske okvire, da precizno defnišemo koje će biti nadležnosti novoformiranih seoskih opština. Domaćine Srbije moramo da dovedemo u poziciju da mogu da odlučuju, da budu bitni, da se dogovaraju, da planiraju, da odlučuju – istakao je ministar Milan Krkobabić.

Država daje napuštene parcele poljoprivrednicima: Cena 0 dinara!

Takođe se osvrnuo i na primere dobre prakse iz susedstva i naglasio da Srbija ima samo 145 opština, znatno manje u odnosu na Hrvatsku i Sloveniju, koje su po tim pitanjima mnogo uznapredovale.

– Danas Hrvatska ima 429 opština, Slovenija preko 210, a daleko su teritorijalno manje od Srbije. Da ne govorimo da neke zemlje imaju i po nekoliko hiljada opština. Nije poenta samo u pojmu opštine, nego šta taj pojam nosi. Moramo da vratimo selu nadležnosti koje mu pripadaju i to su ključne stavri koje ću lično da iniciram i kojima će se Ministarstvo za brigu o selu baviti – poručio je ministar.

 

Slider