Foto: Pixabay

Većina opasnosti koje se odnose na dobrobit svinja pri klanju prouzrokovana je neadekvatnim osobljem i loše dizajniranim i izgrađenim objektima, zaključila je Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) u svom najnovijem istraživanju.

Ovo istraživanje zatražila je Evropska komisija, koja predlaže mere za sprečavanje opasnosti koje se javljaju prilikom klanja i proizvodnje mesa.

„Evropska komisija preispituje trenutne odredbe o dobrobiti životinja sa ciljem stvaranja održivijeg sistema ishrane u EU. Ova serija mišljenja, plus druga koju ćemo izneti u sledećih nekoliko godina, pružiće naučnu osnovu za dalje ispitivanje“, rekla je glavna naučnica EFSE, Marta Hugas.

Ona je potom dodala da visoki standardi poboljšavaju zdravlje životinja i sam kvalitet hrane, smanjuje se potreba za lekovima i čuva se biološka raznovrsnost. Prema njenim rečima dobro negovane životine su od presudne važnosti za lanac ishrane.

EFSA predlaže opsežan pregled svinja, kao i sam proces klanja. Na taj način bi se identifikovao niz opasnosti koje dovode u pitanje dobrobit, poput toplotnog stresa, žeđi, dugotrajnog gladovanja i respiratornih tegoba.

Ukoliko želite da pročitate detaljnije ovo istraživanje, možete to uraditi OVDE.

IZVORbolja zemlja/EFSA
Prethodni tekstREČ STRUKE: Kada je vreme za zimski tretman voćnjaka i vinograda?
Sledeći tekstPandemija korona virusa otežava borbu protiv azijskog stršljena