foto: M. Stojanović, plastenička proizvodnja krastavca
foto: M. Stojanović, plastenička proizvodnja krastavca
- Reklama -

Piše: Redakcija BZ
Zabludu otkriva: Goran Veljković, diplomirani inženjer poljoprivrede
#odgovornonovinarstvo

I uprkos tome, zablude opstaju, traju i dalje se prenose. Zabluda ima svuda oko nas, na bilo koju temu. Međutim, postoje one teme kojima zablude mogu naneti ozbiljnu štetu.

Poljoprivreda je upravo tema koja ne trpi olako razmišljanje, niti delovanje.

Rezultati koje poljoprivredni proizvođači očekuju, vezani su isključivo za nauku, struku i savete koji su vrlo precizni.

Pa ipak, zabluda je mnogo više nego što bismo očekivali. Zato smo rešili da pokušamo da ih detektujemo i pitamo agrostručnjake šta je istina u svemu tome.

Jedna od većih zabluda u poljoprivrednoj proizvodnji jeste da je povrće gajeno u staklenicima, zapravo nužno tretirati pesticidima mnogo više nego ono koje raste na parcelama.

Ali, evo šta kaže Goran Veljković, agronom, stručnjak za povrtarstvo i zaštitu bilja o razlici gajenja povrća u plastenicima i izvan njih.

Generalno govoreći, nema nikakve razlike u proizvodnji. Prednost plasteničke proizvodnje je u tome što se tu stvaraju idealni uslovi za razvoj biljaka. Često se zimi plastenici greju, kako bi se stvorili vestački uslovi idealne sredine, pa biljke rastu brže, ranije sazrevaju i ranije stižu na branje. Ovaka proizvodnja je unosnija, jer povrće brže nego ono koje raste na otvorenom” – kaže Vejković i dodaje:

Foto: Pixabay

Potpuno jednako se prska i napolju i unutra. Čak se, u zaštićenom prostoru, manje tretiraju povrtarske kulture, jer u zatvorenom teže dolazi do napada štetočina i prouzrokovača bolesti. Da se prska to je istina, ali po pravilu onda kada je potrebno. I sve je na savesti proizvođača. Većina njih vodi računa, poštuje karence i sluša savete stručnjaka. A mnogi od pesticida odustaju zbog cene tih proizvoda.