Foto: Pixabay

Piše Dipl. ing. Goran Veljković, stručnjak za zaštitu bilja
#odgovornonovinarstvo

Kupci često pitaju da li je povrće iz bašte ili iz plastenika, verujući u to da povrtarske kulture pod plastenicima, na neki način menjaju ukus, miris, veličinu pa čak i boju, te smatraju da takva vrsta proizvodnje nije zdrava.

Kako bismo saznali da li su ovi steretipi tačni, pitali smo Gorana Veljkovića, stručnjaka za zaštitu bilja:

Ukus, miris, boja i veličina odlike su i sorti i hibrida. Isti hibrid paprike, gajen u plasteniku i na otvorenom, imaće isti ukus, bez ikakve razlike.

Zbog izvoza i transporta, koji predstavljaju veliki izazov proizvođačima, selekcija kultura otišla je daleko. Danas se selekcionišu takve biljke koje će dati plodove koji su krupniji i čvršći, pa tako i lakši za transport, jer mogu dugo da stoje.

Domaćih selekcionara gotovo da nema. Seme se mahom uvozi, a strana semena su selekcionisana tako da daju plodove, koji su atraktivni za kupce. Naravno ima i domaćih sorti, ali se teško nabavljaju.

foto: Hipertextual
foto: Hipertextual

Budući da imam veliko iskustvo sa domaćim proizvođačima, mogu da kažem da se ne treba plašiti plasteničke proizvodnje, jer oko 80% naših proizvođača vodi računa o proizvodnji.

Teorija ima puno, ali veći problem nastaje kod prerađivača hrane, nego kod samih proizvođača.

Dakle, miris, ukus, boja i veličina kultura, ne nastaje pod uticajem načina proizvodnje, odnosno plastenici nisu zaslužni za to, već zavise od selekcije semena određenih kultura – kaže naš sagovornik.

A mi možemo samo da dodamo da plastenička proizvodnja u odnosu na proizvodnju na otvorenom, ima mnogo prednosti u korist plasteničkih proizvoda.