Romanovska ovca
romanovska rasa ovaca
- Reklama -

Na šta da obratite pažnju kada se odlučite na uzgoj ovaca? – Romanovska rasa

Kada se uzimaju grla od nekih, neproverenih, proizvođača dešava se da se uzme takoreći ,,mačka u džaku” – romanovsku ovcu sumnjivog porekla.
Ukoliko kupujete ovna, savetujemo Vas da pogledate testise Vašeg ovna, dok je još jagnje. To je primitivan način, ali je i najpouzdaniji.
Naime, kada kupujete romanovsku rasu ovaca, vi u stvari kupujete njenu sposobnost da da veliki broj potomaka. Ukoliko kupite ovna od preko 100 kila vama on neće ništa značiti – ukoliko planirate da se bavite uspešnim uzgojem ovaca.

Nije ovca koja može da opstane na slami i šaki zoba

U pisanim medijima se svašta iznosi, ali ono što je tačno jeste da romanovska ovca ukoliko se hrani običnim senom, sojinom slamom ne može da da ni približno rezultate, kao što to piše.
Dakle, ako mislite da imate malo bolje rezultate morate da hranite romanovsku ovcu sa minimum oko 400 grama koncentrovane hrane dnevno, ili sa smesom koju napravite sami. Romanovska ovca mora da pojede između kilu i po do 2 kilograma dobrog sena – deteline.
Zaključak je da mora da se daje malo bolja prihrana romanovskoj ovci, jer ni ,, žena ne može na kori hleba da rodi blizance”, a kamoli ovca.

Romanovska ovca ne sme da bude ni jako debela

Ukoliko je ova ovca debela sve pada u vodu. Samim tim što je deblja, romanovska ovca gubi na plodnosti.
Ipak, to mora da bude ,,zgodna ruskinja”, da bi dala vrhunske rezultate! Zapamtite romanovska ovca nije tovna rasa.

Romanovska ovca šare prenosi dominantno u nasleđivanju

Boja runa, pa čak i bela kapa na glavi ovce prenosi se dominantno. Kada pustite romanovskog ovna na ovcu, potomstvo će veoma ličiti na tu rasu.

Romanovska ovca ne može da ostane tako brzo sjagnjena, kao što se piše

Kako biste dobili najbolje rezultate, a kada ovce ojagnji (dva do tri jagnjeta), posle tri meseca je sasvim dovoljno pustiti ovna među njih. Puštanje ovce iz jagnjenja u jagnjenje, posle mesec dana je jedna od bajki.

Ove zanimljive, istinite informacije dobilli smo od stočara Nenada Cumpfa, koji se bavi uzgojem ove rase ovaca. A šta, između ostalog po Nenadu znači odlično grlo poslušajte u video prilogu  teksta.