Foto: Pixabay

Uprkos tome što neki stočari na severu Banata odustaju od proizvodnje, pojedini mladi poljoprivrednici uvećavaju svoja stada i konstantno unapređuju delatnost. Iako je trenutno otkupna cena stoke nepovoljna, mladi stočari imaju ideju, a izvor zarade vide u obradi mesa i proizvodnji mesnih prerađevina.

Stevan Bogosavljev iz Kikinde ima 27 godina, a već nekoliko godina uspešno se bavi proizvodnjom svinja. Odgoj krmača mu je prioritet, pa se za nekoliko godina broj životinja u oboru znatno uvećao. Sada ima i nekoliko desetina prasića, nešto proda, a dobar deo ostavlja za priplod. Poseban akcenat mu je na proizvodnji kvalitetnih rasa krmača i nerastova.

Za proizvođače rakija 15,5 miliona dinara podsticaja

– Od pre tri godine sam počeo da se bavim sa više životinja. Kod mene je sada trenutno 18 krmača, što se prase i oplođavaju. Nerastovi su čiste rase jorkšir, a njih ukrštam sa krmačama rase landras, pijatren i jorkšir – kaže Bogosavljev.

Iako je otkupna cena stoke trenutno niska, Bogosavljev izvor zarade traži u proizvodnji mesnih prerađevina, ali i čeka priliku da počne sezona prodaje prasića, kako za klanje, tako i za tov.

– Sada je momentalno stala sezona što se tiče prasića jer se uzimaju za tov za zimu i sada je vrlo slaba potražnja za klanje prasića i za pečenje. To je sada stalo i trenutno od toga nema ništa. Cena prasića je momentalno 250 dinara, dok se svinje prodaju za 150 dinara za kilogram žive vage – dodaje Bogosavljev.

Restitucija poljoprivrednog zemljišta: Vraćeno 80 posto njiva, a evo kada će ostalo

Kako bi uskladio svoje poslovanje sa aktuelnom situacijom na tržištu i smanjenom potražnjom, Bogosavljev je započeo i proizvodnju koza i ovaca. A najverovatnije će broj krmača u oborima donekle da smanji.

– Iz razloga usled trenutne situacije na tržištu svinja i prasića, momentalno ne može da se dobro posluje. Hrana je skupa, a cena prasića i tovljenika je niska – napominje on.

Pored gajenja stoke, Bogosavljev učestvuje na licitacijama za izdavanje državne zemlje u zakup, kako bi zaokružio poslovanje, a zainteresovan je i za učestvovanje na pokrajinskim i republičkim konkursima kako bi stado uvećao, a proizvodnju unapredio.

Izvor: RTV

Prethodni tekstSvetska banka daje grantove: Od 20.000 do 400.000 evra, mogu i traktori
Sledeći tekstUspešna zaštita šećerne repe od cerkospore – za visok prinos korena