Sada je pravo vreme za plavo prskanje
Sada je pravo vreme za plavo prskanje
- Reklama -

U narednom periodu biljke će se pripremati za zimu, odbacivanjem lišća i skladištenjem hranljivih materija.

Dipl. inž. polj. Jovanka Petrović iz kompanije Chemical Agrosava podseća proizvođače da je ovo optimalno vreme za jesenji tretman voćnjaka i vinograda. Narednih dana očekuje se sunčano i toplije vreme, što je idealno za efikasnost tretmana.

Nikako ne bi trebalo da čekate da temeparatura vazduha ode u minus. Dakle, pravi momenat je sada kada nas očekuju temperature preko 10˚C.

Za jesenji tretman voća dipl. inž. polj. Jovanka Petrović preporučuje primenu preparata Everest, koji je već dobro poznat kontaktni fungicid, ali i baktericid i u kome se bakar nalazi u obliku bakar-hidroksida.

Za primenu na voću dipl. inž. polj. Jovanka Petrović savetuje primenu 5 l/ha preparata Everest. Cilj ovog tretmana je smanjenje infekcionog potencijala za narednu godinu, dezinfekcija stabla i sprečavanje infekcija preko rana nastalih opadanjem lišća.

Preparatu Everest proporučuje se dodavanje 1 l folijarnog hraniva Wuxal Microplant, hraniva sa povećanim sadržajem metala, posebno Mn, Fe, B, Zn.

Dodavanjem ovog hraniva poboljšaće se veće rezerve hranljivih materija za narednu godinu, naročito za pupoljke, koji će to koristiti u fazi cvetanja.

Koliko lišća je optimalno da opadne, koji je to procenat? Pogledajte detaljnije u sledećem prilogu.