Ishrana krava
Ishrana krava
- Reklama -

Goran Pantić iz mesta Ilićeva kod Kragujevca jedan je od retkih preostalih stočara u ovom kraju. Međutim, kada uđete u njegovu štalu i vidite njegove životinje, shvatićete da ima čime da se pohvali.

Goran svoje krave redovno doteruje, čisti, timari i drži neverovatno uredno. Ono što je zanimljivo kada je ishrana njegovih krava u pitanju jeste silaža. Goran je silažu u potpunosti izbacio i zamenio je senom. Naime, krave u stajskom načinu držanja, na vezu, pogotovo ako se koriste neki koncentrati koji sadrže tzv. neproteinski azot, imaju problema sa sterilitetom.

Za kravu je najbolje da jede travu tj. seno, i od toga nema ništa prirodnije ni kvalitetnije. Goran svojim kravama daje lucerku ili livadsko seno (koliko god im treba), a uz to njegove ljubimice dobijaju i četkanje. Zašto četkanje?! Dokazano je da se pri timarenju luče hormoni zadovoljstva, koji pozitivno utiču na mlečnost. I svaka krava o kojoj se vodi ovakva briga je srećnija krava, a samim tim i produktivnija. A o lepoti nećemo ni govoriti-više pogledajte u sledećem prilogu.