Foto: Bolja zemlja

Kada pomislite na proizvodnju šaranske ribe, obično pomislite na Banat iil na Bačku, a ne Ćupriju, ali još manje pomislite da u centralnoj Srbiji možete da imate super intenzivni ribnjak gde možete da čujete nove stvari.

Dobra vest za poljoprivrednike: Izmene po pitanju podsticaja po hektaru!

Da vam odmah demonstiraramo o čemu se radi, kada smo došli kog Gorana Radosavljevića iz sela Kruševo, rekli smo „Evo, Radosavljeviću, daćemo vam brojeve telefeona nekih profesora ako vam treba pomoć oko ribnjaka da nešto naučite novo“, a kada smo odlazili bilo je „Znate, Radosavljeviću , daćemo vaš broj telefona profesorima da dovedu studente ovde da nauče nešto o ribarstvu“

Stručnjaci upozoravaju: Vreba opasnost za rod, zaštite voće u fazi cvetanja!

Šta je Goran ovde uradio sa svojom porodicom? Podigao je šaranski ribnjak površine 10 ari, neveliki u smislu površine ali na takav način da može da izbegne zimovnike i na takav način da u manjoj zapremini kvalitetne vode, može da gaji veliku kočinu šarana. Ovde se ide na intenzivnu modernu proizvodnju riba.

Goran Radosavljević, Kruševo

– Ja sam hteo da radim nešto što niko drugi ne radi u ovom kraju – kaže Radosavljević. – Da stvorim sebi neku obavezu za mene i ženu kasnije.

– Moja zamisao je bila da ubacim neku veću količinu ribe na manjem ribnjaku ali veće dubine. Nema premeštanja ribe u zimovnik i jedino premeštanje se dešava kada se dezinfikuje ribnjak.

Jedan ribnjak je trenutno pun, a drugi ribnjak se odmara-  veći, gde je u toku dezinfekcija.

Velika prednost ovako dubokog ribnjaka je što nema premeštanja ribe u zimovnike i tako se smanjuje rizik od uginuća, smanjuje se stres u ribe i drugi negativni faktori.

Počnite predsetvene pripreme, ali ne žurite sa setvom kukuruza

Šta je Radosavljević radio, tokom tri godina? On je posmatrao ribu i ustanovio je kako riba diše, u smislu, kada joj treba više kiseonika, kada manje? Šta se dešava kada je hladnija voda, šta kada je toplija?

Nije mu to bilo tako teško jer koristi flotantnu hranu tako da može da prati konzumaciju što riba više jede. Recimo sada preko zime miruje i uopšte se ne hrani, ali kako raste temepratura vode, povremeno se već uključuju aeratori bez kojih ne bi bilo teorije da se ta količine ribe održi u ovoj kubikaži vode.

Aerator nije ništa specijano, to je u suštini elektromotor od 750w i lopatice koje udaraju po vodi i unose kiseonik. Za veliki ribnjake, ekstenzivne, tamo kakve su u Baču ili gore kod Kanjiže, ovo ne bi značilo ništa, ali ovde rad aeratora je ono što omogućava tov i ishranu. Ribnjak je složen ekosistem. Kada nema kiseonika u vodi riba ne jede.

Iskoristimo potencijal svake parcele uz DEKALB® hibride kukuruza

Šta je sve zaključio GOran i do kakvih otkrića i sitnih, ali važnih, detalja je došao tokom tri godine proučavanja, pogledajte i sami na snimku ispod. Možda vam to da ideju za vaš ribnjak, a sigurno će biti od velike pomoći.

Prethodni tekstFungicid izuzetno široke primene – za voće, povrće, strna žita
Sledeći tekstNabavite jeftino mašinu koja vredi! Seje do 100.000 strukova paprike dnevno!