Savremeni koncepti i tehnologija proizvodnje, posebno u voćarstvu diktiraju potpuno nove načine u proizvodnji voća.

Na svetskom nivou dolazi do opšteg smanjenja upotrebe pesticida, a tamo gde je njihova upotreba opravdana i neophodna koriste se preparati koji nekad imaju slabije dejstvo, što za posledicu ima veći broj tretmana, pa se mnogi potrošači koji nisu iz struke iznenade i razočaraju kada čuju da se u proizvodnji jabuke izvrši i do 30 tretmana!

Da li je baš toliko neophodno? Verovali ili ne – jeste, još kako.

Da bi se smanjio broj hemijskih tretmana na scenu stupa integralna zaštita.

Integralna proizvodnja (zaštita)

Integralna proizvodnja (zaštita) je izuzetno složeni način proizvodnje koji uključuje čitav tim stručnjaka agronoma iz različitih specijalizacija. Inženjeri sa Odseka za zaštitu bilja i voćartsva igraju ključnu ulogu, jer od njihove stručnosti i znanja zavisi uspeh cele proizvodnje.

Istovremeno integralna proizvodnja podrazumeva čitav niz agrotehničkih i preventivnih mera koje dovode do toga da se prska samo onda kada mora i da se primena hemijskih sredstava za zaštitu bilja primenjuje onda kada je zaista neophodno i kada prirodna zaštita ne daje dobre rezultate. Ovo zapravo znači da se u integralnoj zaštiti bilja koriste prirodni neprijatelji – predatori.

Foto: Pixabay

Upotreba predatora

U prirodi svaki živi organizam ima svoje neprijatelje po sistemu „pas juri mačku, a mačka miša“.

Tako je i u prirodnoj zaštiti bilja jer postoji čitav niz korisnih insekata koji se hrane drugim, koji jedu larve mnogih štetnih vaši ali i spora gljiva koje su odgovorne za nastanak mnogih bolesti.

Takođe, podizanje voćnjaka u integralnoj proizvodni zahteva poštovanje određenih zakonitosti koji podrazumeva nekoliko vrlo važnih stvari:

 • parcela se mora ograditi žičanom ogradom koja sprečava ulazak glodara, pasa lutalica i drugih životinja. Ovo je važno zimi kada se sprečava dolazak glodara koji oštećuju koru, naročito mladih tek posađenih biljaka
 • obaveznu protivgradnu mrežu koja osim što štiti od grada štiti i od sunca što za posledicu ima odsustvo oštećenja na plodovima od sunca
 • postavljanje sanitarnih i mokrih čvorova u voćnjaku sa obezbeđenim sredstvima za higijenu
 • obavezan travni pojas između redova, što je dobro iz nekoliko razloga. Možda i jednog vrlo jednostavnog a to je da nema blata pa možete u voćnjak i kada je kiša a i štetni insekti će pre da slete na neku korovsku biljku
 • sadnja onih sorti koje zahteva tržište
 • sadnja oprašivača
 • postavljanje kućica za ptice (vole da se hrane insektima, posebno onim štetnim pa eto besplatne zaštite )
 • obavezno proređivanje plodova i berba sa zaštitnim rukavicama
Foto: Pixabay

Ovo su samo neke od mera koje treba preduzeti prilikom podizanja zasada i ovakvi zasadi se obično podižu na parcelama koje su površine od preko 20 hektara, jer se na manjim ne isplati.

Međutim, principe ovakve proizvodnje moguće je primeniti i na takvim parcelama i kod zasada koji su mahom kod hobista i vikendaša. Naravno da se takvi zasadi moraju prilagoditi integralnoj proizvodnji.

Šta traži tržište?

Ljudi iz gradova koji imaju sve manje vremena da se posvete sebi i svojim hedonističkim zadovoljstvima kada je hrana u pitanju sve više biraju očima, kupuju online, gledaju lepe slike sjajnog voća. Jednom rečju, žele isključivo prvu klasu koja znači da su plodovi ujednačeni, krupni, lepe boje dok miris i ukus mogu samo da zamisle (ukoliko kupuju sedeći u fotelji).

Foto: Pixabay

Postoje i određene sorte koje vole različiti kupci. Ajdared, greni smit, zlatni i crveni delišes, breburn su samo neke od sorti jabuke koje se traže, ali osim toga proizvođači koji se odluče za ovakav vid proizvodnje moraju da ispoštuju još jednu zakonitost a to su:

 • kontinuitet
 • kvalitet
 • količina

To je takozvani 3K princip proizvodnje koji je imperativ u integralnoj proizvodnji. Dakle morate uvek da imate dovoljne količine ujednačenog kvaliteta i odgovarajućeg sortimenta. U protivnom, gubite trku jer je konkurencija velika.

Foto: Pixabay

I na kraju da zaključimo. Najprostije rečeno integralna proizvodnja je moderan način proizvodnje koji smanjuje broj tretmana i upotrebu hemijskih sredstava u zaštiti bilja, pa tako ako se vratimo na početak ove priče gde je rečeno da jabuka ima i do 30 tretmana, integralna proizvodnja omogućava daleko manje ali da bi se to postiglo moraju da se ispoštuju ovi navedeni principi, što na kraju omogućava da se ostvari i dobra zarada, jer prva klasa proizvedena na ovakav način uvek nađe kupca!

Autor: dipl. inž. polj. Goran Veljković

Prethodni tekstReč stručnjaka: Zaštita maline posle berbe – šta obavezno treba da uradite?
Sledeći tekstUzgajivačima junadi dva miliona evra pomoći od države