Institut za ekonomiku poljoprivrede je jedna je od najstarijih i najuglednijih naučno-istraživačkih organizacija u Srbiji. Institut aktivno učestvuje i u realizaciji dugoročnih projekata Ministarstva nauke i zaštite životne sredine, kao i projekata prilagođavanja agrarnog sektora koje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije sprovodi u procesu priključenja zemlje Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) i Evropskoj uniji (EU). Gost Bolje zemlje bio je Jonel Subić, doktor ekonomskih nauka, koji je i direktor ovog Instituta.

Institut je napunio 70 godina 2019.godine i trude se da na svom putu prate ono što je aktuelno, a to je trenutno održiva poljoprivreda, ekologija, kao i digitalizacija u poljoprivredi i pametni sistemi. Institut za ekonomiku poljoprivrede ima odličnu saradnju sa Institutom za robotiku Mihajlo Pupin.

Cilj Instituta jeste da se približe porodičnim poljoprivrednim gazdinstvima, kao sistemu koji treba da unapredi svoje znanje, a zatim i da budu profitabilnija, prepoznatljiva i konkurentna.

Projekti koje Institut radi su mnogobrojni. Jedan od njih je istraživanje u okviru Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. To su projekti strateškog planiranja, u oblastima poljoprivrede i ruralnog razvoja. Imaju dugoročne planove koje rade za lokalne samopurave. Pored toga, Institut ima odličnu saradnju sa manjim poljoprivrednicima, koja je usmerena ka većoj edukaciji o poljoprivredi, koje se tiče i upravljanjem troškova. Naime, uz pomoć drugih Instituta, razvili su softver za izradu poslovnog plana u svim oblastima poljoprivrede, biljne i stočarske proizvodnje, kao i u oblasti prerade. Ovi softveri su od velike pomoći, a laki za korišćenje.

Institut je, u saradnji sa drugim Institutima, razvio i nove uređaje, mobilne sisteme koji koriste energiju iz obnovljivih izvora, robotizovane sisteme, vetroturbine i vodene turbine. Kroz održivi razvoj stavljaju fokus najviše na ekologiju i ekonomiju.

Prethodni tekstKo su budući stručnjaci u oblastima poljoprivrede?
Sledeći tekstJedina fabrika u Srbiji koja se bavi proizvodnjom traktora