Foto: Pixabay
- Reklama -

Naučnici sektora za hortikulturu Univerziteta Vageningen u Holandiji rade na jednom zanimljivom projektu, reč je o naočarima koje su povezane sa aplikacijom i koje će pomagati proizvođačima cveća. Jedan pogled kroz ove naočare pokazaće vam koje cveće je spremno za branje.

Istraživači su prošle godine počeli da razvijaju ovaj projekat koji se sastoji iz niza softverskih modula. Oni trenutno rade na QR kodovima koji će biti povezani sa naočarima i zahvaljujući ovoj tehnologiji, uzgajivači cveća lako će dobijati informacije o određenoj biljci iz baze podataka.

Već sada, uz pomoć ovih naočara, moguće je izbrojati prašnike u cvetovima gerbera. Zahvaljujući tome tačno se može odrediti koji su cvetovi spremni za berbu. 

Naočare se mogu koristiti i za prepoznavanje nivoa stresa u biljkama i za to se koriste infracrveni senzori. Takođe, zahvaljujući savremenoj tehnologiji, moguće je odrediti položaj u plasteniku i pravac u kom gleda osoba koja nosi naočare. Pomoću toga određuje se šta osoba traži i može odmah dobiti informacije o biljci.

Još jedna od mogućnosti koje će naočari imati je da konvertuju govor u tekstualni zapis. Tako osobe koje gaje cveće neće morati da nose papir i olovku, već sva zapažanja mog da “kažu” naočarima koje sve to zapišu.

U planu je i razvijanje aplikacije koja bi mogla da predvidi prinos.