Vađenje krompira
- Reklama -

Oko stotinu proizvođača krompira sastalo se u selu Banjani nezadovoljni niskom otkupnom cenom, koja je, kako kažu pala na istorijski minimum od osam dinara.

– Na žalost, odavno krompir nije bio jeftiniji. Cena od osam dinara je katastrofalna i ne samo što je loše, nego čak nemamo kupce. Krompir se uvozi iz Hrvatske, Albanije, a naš će napuniti potoke – tvrdi Radiša Despotović.

Stočari nezadovoljni zbog kašnjenja subvencija: Oglasila se i Uprava za agrarna plaćanja!

Sa druge strane, oni kažu da je ovaj kraj poslednja oaza zdravog jestivog krompira i kako samo deset kuća godišnje proizvede oko 500 vagona ovog poljoprivrednog proizvoda.

– Ja trenutno u svom magacinu imam blizu 50 vagona krompira. Ne znam šta ću sa njim. Kupaca nema ni za cenu od osam dinara, a krompir kalira. On mora da se prebira, slaže i na kraju sav naš trud završiće negde na smetilištu. Nas proizvodna cena košta 15 dinara. Ako vam kažem da je prošle godine bio 40 i 50 dinara, prosto smo svi u teškoj situaciji kada je ta cena pala deset puta niže. Molimo državu da nam pomogne i spreči nelojalnu konkurenciju, odnosno preprodavce koji zarađuju na našoj muci. Zanimnjivo je da je cena u marketima pala za par dinara, dok je nama desetkovana – kaže proizvođač Goran Pejić.

Stiže kredit Svetske banke: Sve je spremno za prolećnu setvu!

Proizvođači su uputili apel državi i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da pokuša da ih zaštiti na taj način što će im sugerisati šta da proizvode, jer kako tvrde, nije im jasno da im država daje subvencije za proizvodnju, a nemaju kome da prodaju.

Izvor: Glas Zapadne Srbije

Prethodni tekstOvo možda niste znali! Saveti o kalemljenju voća!
Sledeći tekstOvo je najjači traktor Šumadije! Ima li računice da ga posedujete?