Ovih dana zabeležen je prvi slučaj zaraze afričkom kugom svinja kod domaćih svinja u Pirotu i odmah su preduzete odgovarajuće mere da se u startu spreči širenje bolesti.

Voćari traže pomoć države! Osiguravajuće kuće menjaju datume važenja polise za mraz!

– Nažalost, prošle nedelje zabeležen je prvi slučaj afričke kuge svinja kod domaćih svinja. Tri obolele domaće svinje su uginule, a vlasnik domaćinstva je slučaj prijavio Veterinarskoj klinici, što je i bila njegova obaveza. Naši veterinari su bili na licu mesta, uzet je bris iz ušnih školjki uginulih životinja i poslat na analizu u Specijalističkom institutu u Nišu gde je konstatovano zaražavanje afričkom kugom svinja. Do sada smo registrovali zarazu samo kod divljih svinja, a sada imamo slučaj da je zvanično potvrđena kod domaćih svinja u domaćinstvu u Gnjilanu. Rešenje o daljim merama još uvek nismo dobili od resornog ministarstva, ali zaraženi krug je tri kilometra oko Gnjilana, a ugroženi deo deset kilometara oko sela. Pratićemo zdravstveno stanje, obavićemo popis i obeležavanje. Ističem, sve svinje koje se nalaze u oborima moraju biti obeležene i da poljoprivrednici nikako ne kupuju prasad ili svinje koje nisu obeležene. Vrlo je važno imati zdravstveno uverenje i da se zna odakle kupljena grla potiču kako bi se znalo kretanje životinja, i ako su bolesne odakle su došle, kako bi se blagovremeno preduzele adekvatne mere – kaže direktor Veterinarske klinike u Pirotu Dejan Živić.

Raspisan konkurs! Evo kako da dobijete bespovratna sredstva za mehanizaciju!

Pored tri uginule svinje u istom gazdinstvu veterinari su na human, neškodljiv način uklonili još četiri grla. Nacionalni krizni centar u Beogradu naložiće dalje mere u cilju sprečavanja širenja bolesti.

Oko afričke kuge svinja svojevremeno bilo je mnogo reči i velika pažnja javnosti bila je posvećena ovoj bolesti, koja na sreću nije zoonoza, ne može preći sa životinje na čoveka, ali preti desetkovanju stočnog fonda. Poznato je da je u nekoliko sela na teritoriji Pirota došlo do potpunog uklanjanja domaćih svinja, mada nisu bile zaražene, kako bi se napravila tampon zona i sprečilo eventualno širenje zaraze.

Izvor: Pirotske vesti

Prethodni tekstTrebalo bi izvršiti tretman protiv izazivača čađave krastavosti jabuke
Sledeći tekstInspekcija povukla med sa tržišta: Tri najveća proizvođača u Srbiji prodavali nekvalitetan med!