suzbijanje grinje varoa
suzbijanje grinje varoa
- Reklama -
Slider

Da li će nov način za suzbijanje najopasnijih štetočina u košnicama smanjiti uginuće pčela!?

Dvojica Hrvata Ivan Tolj i Mate Sablić patentirali su uređaj koji bi bolesti pčela varoi mogao da stane na kraj termičkim načinom. Grinja varoa (najopasnija štetočina u košnicama), u svetu se suzbija najčešće hemijskim sredstvima i nakon takvih tretmana u medu ostaje štetan reziduum.

Danas zahvaljujući ovoj dvojici inovatora sa Fakulteta elektrotehnike, mašinogradnje i brodogradnje u Splitu situacija bi mogla da postane znatno bolja.

Dvojica naučnika, koji se inače bave termodinamikom, krenuli su u ovo istraživanje kada je Sablić počeo da se iz hobija bavi pčelarstvom. Sablić je potom ubrzo naučio da grinja varoa umire na temperaturama iznad 43 stepena, a ta temperatura inače ne škodi pčelama, medu i vosku. Ključno im je bilo da osmisle kako tolikoj toploti da ravnomerno izlože čitavu košnicu i na kraju su uspeli u tome.

Naime, oni su na javnom takmičenju Hamburga dobili za svoj rad bespovratnih 140.000 eura za komercijalizaciju samog projekta.

Njihov uređaj “vartreat” uništava grinje ne samo na telu pčele, već i u leglima začepljenim voskom i to je bilo presudno.

Kako su rekli Tolj i Sablić, nakon što su testirali uređaj više nisu imali mrtvih pčela i vosak se nije topio. Prinos meda je povećan, pčele su bolje radile i nisu bile agresivne. Zabeležili su efikasnost u rušenju varoe s pčele, kao i u samom leglu na preko 91 odsto.

 

Izvor: Deutche Welle

 

Slider