- Reklama -

Lekari i nutricionisti savetuju da se beli pirinač zameni integralnim, i da češće treba jesti zob, ječam i druge žitarice koje su nepravedno zapostavljene.

Žitarice su veoma zdrave namirince koje snižavaju loš holesterol i blagotvorno deuju na organizam. Često su jedan od važnijih obroka u dijetama jer produžuju osećaj sitosti, blagotvorne su za probavu, a štite srce i ceo kardiovaskularni sistem. Heljda je veoma zdrava žitarica, a brzo se priprema, malo vremena je potrebno da se skuva, ali pre pripreme treba je potopiti u vodu. 

Kurkumin je prirodni pigment i najvredniji sastojak kurkume, biljke koja se tokom istorije koristila kao začin i sredstvo za lečenje. Karakterističnu boju ima zahvaljujući kurkuminu koji je delotvoran za snižavanje šećera i holesterola u krvi.

Avokado je veoma kalorična voćka, čak 160 kalorija ima u 100 grama ploda, ali reč je o zdravim masnoćama – oleinskoj kiselini. Nezasićene masne kiseline kojih ima u avokadu smanjuju loš holesterol u krvi i veoma doprinose zdravlju srca i krvnog sistema. U 100 grama avokada ima 2 grama belančevina zbog čega se smatra veoma dobrom alternativom za vegane i ljude koji ne jedu meso ili ribu. Avokado se najčešće maže na tost, prave se umaci od njega, a moreplovci su ga nekada koristili kao maslac.     

Losos je jedna od najzdravijih riba, karakteristične boje mesa. U 100 grama lososa ima oko 200 kalorija, ali i 20 grama belančevina. Omega-3 masne kiseline, kojih ima u ovoj ribi, smanjuju masnoću u krvi, takođe je dobar izvor selena, fosfora, kalijuma i vitamina B.

Beli luk sprečava starenje i začepljenje arterija, značajno smanjuje holesterol u krvi i veoma je značajan u borbi protiv srčanih bolesti, kao i kod uobičajenih prehlada. U narodnoj i tradicionalnoj medicini oduvek zaizima važno mesto, a čuveni Pitagora ga je nazivao “kraljem začina”.