Pojava malih puzeva na psenicic
Pojava malih puževa na pšenicic

Invazija puževa

Dobili smo puno poziva od ljudi, ne samo iz gradskih sredina već i sa sela, koji se žale na invaziju malih puževa kojih ima gotovo svuda na svim zelenim delovima biljaka.

Ima ih na drveću, pšenici, zelenom šiblju, zimzelenim grmovima itd. Svuda su prisutni, ali ono što najviše brine naše poljoprivrednike jeste njihova pojava na pšenici i to na svakom klasu.

Mali puževi se javljaju tamo gde su imanja zapuštena, gde ima puno trave koja nije pokošena i sklonjena.

Zbog toga oni vrlo lako sa trave prelaze na pšenicu i ostalo drveće. Dakle, tamo gde ne ore, gde se ne vrši obrada zemljišta stvaraju se idealni uslovi za njihovu pojavu. Vrlo lako se odatle mogu proširiti dalje.

Puževi napadaju biljke u svim fazama uzrasta, ali su za kulture posebno važni u fazi klijanja, nicanja i prvog porasta.

Puževi su izraziti svaštojedi!

Puževi se hrane nežnim tkivima velikog broja biljaka i vole da brste pupoljke, liske, stabljike, plodove itd. Tako uzrokuju oštećenja i uništavaju napadnute delove i cele biljke. Uz direktne, na napadnutim biljkama, nastaju i indirektne štete. Zato što oštećećena mesta naseljavaju patogeni mikroorganizmi koji prouzrokuju truljenje i pojavu biljnih bolesti.

Ukoliko se jave na travi pa se takva trava pokosi, ona se ne sme davati stoci koja može da se otruje ukoliko se hrani.

Kako suzbiti najezdu puževa?

Osnovna mera suzbijanja puževa jeste obrada zemljišta, kada se izoravaju jaja legla koja se posle lako unište. Parcele oko obradivih površina trebalo bi držati čistim i urednim. Travu bi trebalo redovno kositi i odnositi.

Ukoliko je potrebno, mogu se koristiti i određena hemijska sredstva koja se mogu nabaviti u poljoprivrednim apotekama.

Tekst priredio: dipl. inž. Goran Veljković