Cena svinjskog mesa 2018
Da li će porasti cena svinjskog mesa? Foto: shutterstuck.com
- Reklama -

Uskoro nastupa preriod slava i slavlja što bi po pravilu trebalo da utiče na povećanje cena svinjskog mesa.

Međutim, ovo se može dogoditi samo u trgovinama – mesarama gde je već ubeležena povećana tražnja dok tovljači muku muče sa sramotno niskim cenama, jer je cena žive vage svinja pala na 120 dinara, što poslovanje svodi na daleko ispod rentabilnosti.

Ranije je cena žive vage prelazila 200 dinara za kilogram što stvara veliko nezadovoljstvo tovljača svinja. Potražnju svinjetine dodatno će ublažiti i svinjokolji, ali je glavni razlog ipak veliki uvoz svinjskih polutki.

Prošle godine uvezeno je više od 50.000 tona, i što je najgore nastavlja se i ove godine umesto da se naši tovljači stimulišu da uvećaju kapacitete i počnu da rade rentabilno.

Možda je i razlog što smo želeli slobodno tržište, pa grubo rečeno može da radi ko šta hoće – a najgore je što se domaći proizvođač uopšte ne štiti.

Uvoznički lobi je toliko jak i već duže vreme se špekuliše oko toga da uvozimo meso sumnjivog kvaliteta, pri čemu nadležne osobe iz veterinarske inspekcije uporno tvrde da je uvezeno meso ispravno i po svim važećim standardima koji važe u našoj zemlji.

Ali zašto da uvozimo ako imamo sopstvneu proizvodnju i šta uraditi u ovakvoj situaciji?

Uzgajivači svinja imaju veliki broj krmača, pa se zbog niske otkupne cene odlučujuda prodaju prasiće i da ih ne ostavljaju za tov jer je procena da će da poraste cena prasića tokom predstojećih praznika.

Međutim, ako pogledamo cene tranžiranih prasića u hipermarketima gde cena ide preko 900 dinara za kilogram jasno je da će u ovoj igranci opet najviše profitirati trgovci.

Tekst priredio: dipl. inž. Goran Veljković